Na Svetog Savu svi bi trebalo da uradimo jednu stvar za sreću i napredak: Posebno pravilo važi za decu

|

Srbija sutra slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Svetog Savu ili Savindan, praznik posvećen najvećem srpskom svetitelju, zaštitniku škole, učitelja i đaka. Srbi ga vekovima vole i poštuju i veruju da predskazanja na njegov dan ukazuju kakva je godina pred nama.

U narodu vlada verovanje da na Savindan ne treba nositi crveno, kao ni oštriti noževe, britve i druge alate. Ovo verovanje potiče iz starih vremena, dok su seljaci strahovali da im vukovi ne pojedu stoku.

Takođe, postoji i verovanje da je loš znak ako na Svetog Savu grmi i da će se sigurno nešto loše desiti u državi, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi. O grmljavini na Svetog Savu govori se i u narodnoj pesmi “Početak bune na dahije”. S druge strane, sunčan dan na Svetog Savu donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu.

Iako je ovaj dan crveno slovo, na Savindan za kućne poslove uglavnom važi suprotno od onoga što je uobičajeno na velike praznike. Baš zato što se stoka u staro vreme puštala sama na ispašu, smatralo se da domaćin Savindan treba da iskoristi da bi obavila važne kućne poslove.

Žene na Savindan smeju da rade kućne poslove, a čak je poželjno da se obavi veliko spremanje. Deca bi na Svetog Savu trebalo da nauče nešto novo, makar neku novu pesmu, jer će se u suprotnom ulenjiti i neće dovoljno napredovati tokom godine.

Izvor: espreso.co.rs