Mladenci iz Valjeva platili svadbu papreno: Zbog troškova morali da podignu kredit, zaglibili u dugove pre medenog meseca

|

Mladenci Sara i Danilo iz Valjeva pravili su svadbu prošlog vikenda u tamošnjem restoranu. Iako su svadbu zakazali još prošlog leta, morali su da doplate određene stavke pred sam čin venčanja.

Oni su čak morali i da uzmu pozajmicu od banke kako bi isplatili sve troškove. Ipak, i pored toga, ušli su u minus. Mlada je rekla da su ona i njen muž odlučili da sami organizuju svadbu, što svakako znači da će sami snositi sve troškove.

“Odlučili smo da sami napravimo svadbu, bez pomoći roditelja. Koliko uložimo, toliko će nam se i vratiti poklonima. Međutim, kada smo stavili sve na papir, shvatili smo da možda nećemo imati dovoljno novca da platimo sve. Zato smo uzeli pozajmicu od banke, ali ni taj novac nije mogao da pokrije sve naše troškove, jer smo bukvalno pred samu svadbu morali da doplaćujemo neke stvari”, kaže mlada.

Prema njenim rečima, vlasnik restorana im je letos tražio 20 evra po gostu, a mesec dana pred svadbu, dakle odmah posle Nove godine, rečeno im je da je sve poskupelo i da će morati da podigne cenu stolice za još 2 evra.

“Znači, 22 evra po gostu, restoran smo platili malo više od 5.000 evra. Toliko mnogo para samo za restoran. Pritom, oni su imali svoju dekoraciju koja je, priznajem, bila vrhunska, koja je koštala 500 evra. Prihvatili smo i to, samo sam tražila obruč od cveća koji nam je trebao za slikanje i on je bio još 80 evra”, rekla je Sara.

Kako je dalje rekla, restoran je ponudio svoju muziku, i to poznati orkestar iz Valjeva koji svira i pop i folk muziku. Slušali su ga te večeri kada su i došli da zakažu termin za svadbu, svideo im se, pa su ih i angažovali.

“Moj Danilo voli pop i rok, tako da je bez razmišljanja rekao da hoće tu muziku. Ja više volim Brenu, Miroslava Ilića, Šabana Šaulića, pa smo se usaglasili da nam baš oni sviraju. Tražili su 2.500 evra, ponudili su svoj program i pristali smo. Pevao je i jedan momak iz nekog muzičkog takmičenja, pa pretpostavljam da je možda zato ta cena”, rekla je Sara.

Na svabi je bilo još dodatnih troškova, ali kako kaže mlada, nije mogla a da nema vodopad od šampanjca koji je koštao 150 evra.

“Kud svi, tu i mali Mujo. Šalim se, ali kad već sve uzimamo, onda smo i to. Potom, usluga jednog konobara bila je 50 evra, a mi smo ih imali osam. Pa je gazda rekao da treba da doplatimo za određena pića pošto ih restoran nema u svojoj ponudi”, nastavlja dalje Sara.

Zbog torta se mnogo kaje, jer je bila među većim troškovima.

“Poručili smo tortu na pet spratova. Sada shvatam da je bilo nepotrebno jer smo dobili mnogo torti na poklon. Mogla je da bude klasičnija, ali sada je sve gotovo. Platili smo je 47.000 dinara. Znam da smo preterali”, priznaje ona.

Isto tako veliki izdatak bile su i burme, ali zbog toga se mladenci ni malo ne kaju.

“Platili smo ih 570 evra. Htela sam posebne burme, sa izgraviranim našim imenima i datumom, od čistog belog zlata. Nećemo ih kupovati stalno, nosićemo ih, do kraja života”, rekla je Sara.

Iznajmljivanje venčanice koštalo je 450 evra, a mladoženjino odelo koštalo je 250 evra.

“Muškarcima je lako, mogu da kupe odelo i za 100 evra, ali ovaj moj je hteo neko markirano… Cipele je platio 12.000 dinara, dok su moje koštale 5.500. Kupili smo i darove za kumove, peškire za automobile, pa dok smo napravili mini posluženje i kod njega i kod mene kući pre nego što smo krenuli na venčanje… … Jao, ne smem više da nabrajam, glava me zaboli kad se setim. Sve u svemu, svadba nas je koštala Boga oca, sigurno više od 10.000 evra”, rekla je mlada.

Izlazak matičara na teren platili su 16.001 dinar. Ovo je, u poređenju sa prošlom godinom, poskupljenje od 12,6 odsto.

U velikom broju slučajeva, fotografa obezbeđuje restoran u kojem se venčanje održava. Mladenci koji ipak sami anagžuju fotografa, platiće različito u zavisnosti od toga šta tačno žele. Fotografi u Beogradu traže od 12.000 do 225.000 dinara.

Bendovi u Beogradu su takođe veliki trošak za mladence. Jedna od najpovoljnijih opcija je bend koji nastupa za 700 evra. S druge strane, najskuplji bend traži 2.500 evra. U domaćoj valuti, to je od oko 82.000 do 293.000 dinara.

Za venčanicu, šminku i fizuru treba izdvojiti oko 100.000 dinara. Kada je u pitanju venčanica, mlada može da je kupi, sašije ili iznajmi, a iznajmljivanje je najčešća opcija i kreće se od 225 pa sve do 650 evra.

Mlade će za svoj važan dan morati da izdvoje od 2.000 dinara u najboljem slučaju, dok u nekim salonima, cene frizura idu i do 12.000 dinara.

Šminka je stavka na koju “ode” nekoliko hiljada dinara. Njihove uskuge koštaju od 5.000 do 17.000 dinara. To znači da će mlada za svoj izgled tog dana morati da izdvoji barem 33.500 dinara. U najskupljoj varijanti, ovaj iznos biće 105.000 dinara.

Izvor: kurir.rs