Mitrovdan, praznik koji otkriva kakva nas zima čeka: Evo šta znači kada pada kiša na Svetog Dimitrija

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 8. novembra proslavljaju praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Mitrovdan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, i jedan je od praznika za koji se vezuje mnoštvo narodnih običaja. Jedan od njih je i “predskazanje” prema vremenu – ako danas bude kiše i mraza, očekuje nas duga i hladna zima sa mnogo snega.

Takođe, u narodu postoji i verovanje da bi na ovaj praznik, baš kao i na Božić, trebalo da budete kod kuće, izuzev ako ste pozvani na slavu. Zbog toga važi i staro verovanje da ako mitrovdansku noć provedete van kuće, cele godine ćete spavati van doma i potucati se po tuđim kućama.

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva. Sveti Dimitrije poštovan je kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojnika među svetiteljima, a njegove mošti nalaze se u Solunu. Svi pravoslavni hrišćani i vernici slave ovog velikomučenika verujući u njegove isceliteljske moći.

Izvor: stil.kurir.rs