Meteorolozi najavili kakva zima nam predstoji, hladna ili prosečna: Evo koliko dana možemo očekivati temperaturu u minusu

|

Meteorolozi servisa Aku veder saopštili su da nam predstoje žestoki udari zime, objašnjavaći da će na to uticati okeanski i atmosferski fenomen, pod nazivom La ninja.

Veće mogućnosti za pojavu nevremena s vetrom i kišom, imaće Balkan, Španija, Italija, Portugal i južna Francuska. Ova zima biće slična prošlogodišnjim zimskim vremenom. Niska područja imaće šanse za znatno veće snežne padavine, u zavisnosti od proseka kako temperature budu padale tokom zime.

Ono što su za Srbiju prognozirali, jeste da bi zima kod nas trebala da bude blaga, te će po trenutnim prognozama biti od 7 do 20 dana, kada će temperatura biti ispod nule.

– Velika je verovatnoća da će u Evropi biti znatno manje snega u odnosu na prosečne vrednosti, dok je za Balkansko poluostrvo prognozirano da snežne padavine budu češće u drugoj polovini zime – kaže direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić.

– Očekivane temperature vazduha u zimi koja nam predstoji biće u intervalu od jednog stepena Celzijusa do pet stepeni u nižim predelima, a od – 3 do – 1 u planinskim predelima. U decembru, januaru i februaru broj mraznih dana sa temperaturom nižom od 0 stepeni, biće u intervalu od 40 do 65 dana, a na planinama od 70 do 90 – kaže prof. Nikolić.

– Možemo da očekujemo od 7 do 20 baš hladnih dana sa temperaturom ispod nule. Tokom zime količina padavina biće u proseku u celoj zemlji – u nižim predelima od 100 do 160 mm, a za brdovito-planinske predele od 200 do 230 mm.

Ivan Ristić, meteorolog, rekao je da je prvi sneg moguć početkom novembra.

– Sredina novembra meseca biće maglovito i tmurno vreme, a možemo da očekujemo oko 14 dana s padavinama i oko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Minimalna temperatura biće od nule do osam stepeni Celzijusa, dok će maksimalna iznositi od šest do 14 stepeni.

Krajem novembra i početkom decembra biće uslova za sneg ponovo i u nižim predelima. Ledene dane možemo da očekujemo početkom decembra, a nakon toga dolazi do porasta temperatura i stabilnijeg vremena, sve do početka zime po kalendaru.

Meteorolog Ristić rekao je da se još uvek ne mogu predvideti efekti La ninje, ali podseća da kada se efekat produži na dve i više godina, kod nas može da bude ekstremno hladno s mnogo snega, kao što je bio slučaj 2012, kada je La ninja bila aktivna od 2010. godine.

U Srbiji je u utorak zabeležen meteorološki fenomen, koji može da potraje i nekoliko dana, a u pitanju je temperaturna inverzija.

– To je fenomen gde dolazi do pada temperature u nizijama, a porasta na planinama. Građanima je ova pojava čudna, ali je meteorolozi smatraju redovnom u jesen i zimu. Kada je topao vazduh iznad nas, u jesen i zimu dolazi do pojave kakvu smo imali ovih dana.

Na planinama, pogotovo u jutarnjim satim, može da bude viša temperatura nego u nižim predelima. Ovo se takođe dešava i kada je vazdušni pritisak dosta visok, a vetar je slab. To je normalna pojava koju možemo da očekujemo u ovo doba godine, kao i to da u nizijama u novembru može biti hladno i maglovito, a na planinama u isto vreme sunčano i toplije – rekao je meteorolog Ivan Ristić.

Izvor: kurir.rs