Majke sutra treba da ispoštuju važan običaj zbog zdravlja dece: Slavimo Svetog Haralampija, “gospodara svih bolesti”

|

SPC i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva, poznat u narodu i kao “gospodar svih bolesti”.

Ime svetitelja grčkog je porekla i znači radosna svetlost. On je bio episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku, a veruje se da je u 113. godini nastradao zbog Hrista. Za života uradio je mnogo čudesnih stvari, i mnoge ljude preobratio je u hrišćanstvo – zbog njega je čak i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Sveti Haralampije je vrlo poštovan u narodu. Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, zbog čega je i dobio nadimak “gospodar svih bolesti”, pa je najviše običaja za sutrašnji praznik vezano za zdravlje i isceljenja.

Sutra majke obavezno vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili ovom svetitelju za zdravlje. Osim toga, običaj je da i svi kojima nešto fali sutra neizostavno odu do lekara. Još jedno verovanje kaže da će dete kome na ovaj praznik ispadne ili nikne prvi zub biti srećno celog života, i nad njim će bdeti upravo Sveti Haralampije.

Izvor: espreso.co.rs