Legendarni fudbaler rođen je u mešovitom braku: Siniša je do tad bio samo Jugosloven, a onda je pitao majku Hrvaticu

|

Imao je blistavu karijeru iza sebe. Igrao je u Italiji u najkvalitetnijoj ligi tog vremena. Jedini je igrač u svetu koji je postigao het-trik, tri gola šutevima iz slobodnog udarca. Legendarni fudbaler rođen je u mešovitom braku. U jednom takvom odrastao bio je i Siniša Mihajlović, njegov otac Bogdan bio je Srbin, a majka Viktorija Hrvatica.

Siniša Mihajlović rođen je u Vukovaru u Hrvatskoj, ali je igrao za Jugoslaviju i ceo život je ponosno isticao da je Srbin, čak je zbog toga često bio kritikovan u medijima. Proslavljeni fudbaler nikada nije krio da je iz “mešanog” braka i uprkos tome je mnogo propatio, pošto mu je čak i najbolji prijatelj Hrvat srušio kuću.

Sinišin prijatelj iz detinjstva Siniša Čučković setio se u intervjuu za RTS kada su zajedno otišli na regrutaciju za vojsku sredinom osademdesetih, kada su bili srednjoškolci. “Pišemo tu ime, prezime, ime roditelja, a onda je bilo potrebno napisati i nacionalnost. I on me pita ‘Šta sam ja po nacionalnosti?’. Ja mu kažem ‘Ne znam ja šta si, ti bolje znaš šta si po nacionalnosti’. On me na to pitao: ‘Šta si ti napisao?’. Ja mu odgovorim ‘Napisao sam da sam Srbin'”. Mihajlović je zastao, pa mu odgovorio: “Onda ću i ja napisati da sam Srbin”.

– Ne mogu da poreknem da sam pola-pola, jer je moja majka katolikinja. Ranije je bilo ono kad se prijavljuješ na registraciji, pa moraš da kažeš šta si po nacionalnoj pripadnosti, a uvek sam pisao “Jugosloven”. Kod mene u kući se uvek tako pisalo. Nije bilo Srbin ili Hrvat, nego uvek Jugosloven – rekao je jednom prilikom Siniša.

– Sećam se da sam majku pitao šta sam – Hrvat, Srbin? Ona mi je govorila da sam Jugosloven”. Majka mu je rekla “Tvoj tata je Srbin i ti si po ocu Srbin i ti treba da se izjašnjavaš kao Srbin”.

Sinišina majka i brat Dražen zajedno su sa Sinišinom suprugom Arijanom i decom u Rimu primali saučešće, a njegov brat se nakon sahrane oglasio emotivnim pismom. Mihajlović je jednom ispričao i potresnu priču o tome kako mu je najbolji prijatelj iz detinjstva, Hrvat, upao u kuću i “isterao” njegove roditelje, nateravši ih tako da se odsele. Sledeći put sreli su se 1999, kada je fudbaler sa reprezentacijom eliminisao Hrvatsku na Maksimiru iz kvalifikacija za EURO 2000, kada mu je i taj prijatelj priznao da je to morao da uradi, kako bi Sinišini roditelji preživeli.

“Moja prva kuća je srušena. Srušio ju je moj najbolji prijatelj Hrvat. Bio sam na moru, na Ibici, bili smo Tanjga, Jokan i ja. Zovem majku kući i čujem puca se….”, setio se Mihajlović u dokumentarnom filmu o evropskoj tituli Crvene zvezde “Najlepši dan života”.

Izvor: mondo.rs