“Ledeni Armagedon” sve bliži Srbiji: Meteorolog najavio jedan od hladnijih dana, otkrio i kada se očekuje sneg

|

Snežna oluja “ledeni armagedon” koja je u prethodnih meseci zahvatila SAD i Kanadu, stiže i u Evropu sada.

Velika Britanija je prva na udaru, temperature su u poslednjih nekoliko dana znatno u padu, a prognoze su da će u sledeća dva dana da padnu rekordne količine snega.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, meteorolog Nedeljko Todorović, rekao je da je još rano za pakovanje čizama, kaputa i šalova, jer će biti kratkih zahlađenja od dan-dva sa veoma niskim temperaturama, čak bi moglo da padne i malo snega i u nižim predelima 15. na 16 mart.

“Pravoj zimi još uvek nije kraj. Gledajući temperature, kada podelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je mart prolećni mesec, s tim da je ovo rano proleće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snegom“, rekao je meteorolog.

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije istakao je da se očekuje oko 40 centimetara snega, zatvorene su škole, a i otkazani su letovi.

Meteorolog kaže da bi se kod nas samo periferno osetio uticaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. marta. Za nekoliko dana, kako je rekao, dolazi samo deo toga događaja, a moglo bi i kod nas da bude snega u nižim predelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, dok će u planinskim predelima biti i više snega. Veća je šansa da bude snega, 20 do 30 centimetara novog snega, rekao je Todorović.

On još dodajte da se to dešavalo u ovo doba godine, naročito kada je reč o Britaniji, obično cikloni, tj. vrtlozi hladnog vazduha koji dolaze sa Atlantika, donose prvenstveno kišu, ali taj ciklon sa padavinama dolazi pravo sa severa, pa je veća šansa da bude snega do polovine Velike Britanije. Sve to bi u Britaniji, ali i kod nas, uticalo na dalekovode, tj. nestanak struje.

Hladnije vreme je i u Nemačkoj i Poljskoj, a danas dolazi i do nas perifernim delom pad temperature, što će se osetiti sutra. Biće jedan od hladnijih dana, sa temeraturom oko desetak stepeni, ali biće i mraza u nedelju ujutru, kao i u ponedeljak ujutru.

Kako je dalje rekao, nakon toga bi opet došlo toplo i lepo vreme, u utorak se očekuje topao dan sa maksimalnom temperaturom blizu 20 stepeni, što je uvod u zahlađenje 15. i 16. marta.

Meteorolog kaže, da se u svakom slučaju, otopljenje sa temperaturama od preko 20 stepeni, može očekivati krajem marta.

“Biće češćih naoblačenja, i to svaki peti ili šesti dan s kišom, a u planinskim predelima sa snegom”, rekao je Todorović.

Izvor: kurir.rs