Kvadrati u Srbiji moraju pojeftiniti: Pala cena čelika i gvožđa – Još jedan faktor nam ide na ruku

|

Cene glavnih građevinskih sirovina su u padu na svetskim berzama, što ponovo u mnogome snižava troškove izgradnje. Cene gvožđa i čelika više od dve nedelje padaju na svetskim berzama, a istom trendu su se priključile i bakar i drvna građa. Pad njihovih cena preti da nakon dve godine neprekidnog rasta cena na tržištu nekretnina, i u Srbiji i u svetu, taj trend potpuno preokrene.

Prema podacima sajta trejdingekonomiks, u poslednjih mesec dana gvožđe je pojeftinilo oko 10,38 odsto na oko 116 dolara po toni, a isto se dešava i sa cenom čelika koja je u padu od oko 7,92 odsto na mesečnom nivou i za tonu se trenutno na berzama plaća 4.395 dolara.

Bakar se trenutno nalazi na 16-om mesečnom minimumu i nastavlja da mu pada cena, i za mesec dana je izgubio 13,16 odsto vrednosti te se sada na berzama njime trguje po ceni od 8.309 dolara. Čak i drvnoj građi pada cena, oko 6,28 odsto za mesec dana.

Međutim, prelivanje ovog trenda na sektor nekretnina u svetu, pa ni kod nas, i padanje cena kvadrata ne može da bude momentalno. Investicioni ciklus izgradnje jedne zgrade traje od 2 do 3 godine. Prema tome jeftiniji kvadrati koji se budu gradili sa materijalom po ovim nižim cenama, tek treba da se pojave na tržištu.

Kako domaći stručnjaci ocenjuju, domaće tržište je nešto komplikovanije, te cene neće direktno prelivati i opadati.

“Mi kasnimo za svetskim trendovima 2 do 3 godine. Jesen će mnogo stvari pojasniti po pitanju cena. Manje će se graditi, manja će biti ponuda, ali potražnje će uvek biti. Kod nas možemo da očekujemo smirivanje cena, dakle skoka neće biti sigurno. Već sad se dešava pad cena u nekim delovima Srbije, kaže za Blic biznis procenitelj i stručnjak za nekretnine, Milić Đoković.

Izvor: blic.rs