Kupci širom Srbije u neverici gledaju rafove sa mlekom: “Kravicu” je gotovo nemoguće pronaći, a ovakve tetrapake do sada nismo videli

|

Nestašica mleka i prazni rafovi u Srbiji primorali su na to da se ovaj proizvod uveze. Tako, umesto domaćeg sada pijemo mleko iz Češke i Poljske. Da će se to dogoditi najavio je i predsednik Srbije koji je pre dve nedelje najavio da će Imlek uvesti 3.000 tona mleka iz Poljske, a Laktalis oko 6.000 litara iz Češke, tokom tri meseca.

Ovo mleko već je na rafovima marketa širom Srbije. Najjeftinije košta 119, a najskuplje 156 dinara. U prodavnicama je i dalje skoro nemoguće kupiti dobro poznatu domaću “kravicu” – ukoliko kojim srećnim slučajem naiđete na njega, litar ovog mleka sa 1.5 odsto mlečne masti platićete ga 150 dinara.

Na rafovima beogradskih supermaketa nalazi se mleko koje je uvezeno mahom iz Poljske. Radi se o mleku proizvođača „Polmlek“ čije ja cena u marketima od 153 do 156 dinara za litar. Pomenuta kompanija iz Poljske najveći je privatni proizvođač u toj zemlji.

Po polupraznim rafovima u većim marketima u Novom Sadu mahom se mogu naći skuplje marke, kao i uvozna mleka iz Češke. Litar ovog mleka, u zavisnosti od prodavnice košta oko 112 dinara.

U svim većim trgovinskim lancima u Novom Pazaru od jutros se na policama može pronaći mleko koje je uveženo iz Poljske i Češke. Cena mleka Češkog proizvođača „Mlekarna Kunin“ jutros je iznosila 119,99 dinara za litar tetrapak pakovanja, dok je za isti takav prozvod Poljske mlekare „Polmek“ potrebno izdvojiti 146,99 dinara.

U nekim čačanskim radnjama stiglo je mleko iz Poljske.

“Odnedavno smo počeli da ga dobijamo. U pitanju je ‘Polmlek’. Košta 156 dinara po litru. Ali česte su nivelacije. Male količine stižu od ‘Imleka’ evo vidite prazan je raf, kada je u pitanju ono za kuvanje“, kaže trgovac iz tog objekta.

U Nišu je snabdevenost pasterizovanim i svežim mlekom ovih dana bolja nego na početku meseca, ali i dalje na rafovima nema pasterizovanog mleka mlekare „Imlek“, osim čokoladnog i mleka bez masti. Male prodavnice i dragstori uglavnom prodaju mleko malih mlekara sa juga Srbije, a cena litra takvog mleka kreće se oko 120 dinara. Pasterizovanog mleka iz Češke i Poljske ima samo u većim marketima.

Izvor: nova.rs