Ko je smenjena direktorka “Dr Laze Lazarević”: Optuživana za mobing, izgladnjivanje pacijenata, malverzacije – Zaposleni protestovali 10 meseci zbog nje

|

Skoro 10 meseci, od septembra 2022. sve do pre par dana, zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ štrajkovali su i protestovali, zahtevajući ostavku ili smenu direktorke dr Ivane Stašević Karličić, koja je uspešno odolevala pritiscima javnosti, brojnim optužbama za mobing, zloupotrebu položaja, nepotizam, finanasijske malverzacije, zanemarivanje pacijenata, loše uslove za rad lekara i terapeuta. Tako je bilo sve do juče, kada je konačno odlukom Vlade Srbije sa ove funkcije smenjena.

Doktorka Stašević Karličić je od 2002. zaposlena u ovoj klinici, a na mestu v.d. direktora bila je od 2017. godine.

Nepravilnosti u njenom radu primećene su još u aprilu 2020. godine, kada je javnost zaprepastila vest o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koju je sprovela direktorka. Ovo je bio samo jedan u nizu njenih poteza, zbog kojih su mnogi zaposleni napustili ovu bolnicu u protekle četiri godine. Javnost je dovodila u vezu sa privatnim domom za stare “Dolče Vita – Kej”, što je kao direktorku državne ustanove, stavlja u direktan sukob interesa.

U to vreme lekari iz ove ustanove, govorili su da trpe pritisak i pretnje rukovodstva i da ne pamte veću pometnju i ponižavanje medicinskog osoblja.

Zaposleni navode da je direktorka zimi gasila grejanje u bolnici u Padinskoj skeli, da su pacijenti dobijali jedva pola porcije za obrok i da su se neprestano žalili da su gladni i da im je hladno, ali osoblje sa direktorkom nije imalo komunikaciju, jer ona žalbe nije uvažavala.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je krajem prošle godine da je inspekcija RFZO posetila Kliniku “Dr Laza Lazarević” zbog prijave o nenamenskom trošenju novca i da je ustanovljeno da je fakturisano više lekova nego što je potrošeno, da na računu klinike nema sredstava za ishranu dok ishrana nije plaćena dobavljačima.

Grujičić je navela i da je inspekcija Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja našla nepravilnosti u radu klinike, te da je zbog toga preložila Vladi Srbije da direktorku smeni.

Izvor: nova.rs