Kako i kada se sade muškatle: Uz savete iskusnih baštovana uživaćete u njihovim cvetovima celog leta

|

Muškatle su jedna od najpopularnijih cvetnih vrsta na našim terasama. Skoro da ne postoji domaćinstvo koje nema bar jednu saksiju ovog cveća. Ukoliko primenite savete iskusnih baštovana imaćete najlepšu terasu u komšiluku.

Idealno vreme za sadnju muškatli je proleće i trenutak kada više nema mraza. April je zato pogodan mesec, jer kada ih posadite, možete ih izneti na terasu ili u dvorište, na dobro osunčano mesto. Tek posađene muškatle treba obilno zaliti.

Saksije moraju biti čiste i dezinfikovane, jer se nekada može desiti da na saksijama bude zaostataka od gljivičnih oboljenja, što može uticati na sam koren biljke. Možete staviti i sloj stiropora koji će omogućiti dobro i kvalitetno dreniranje same zemlje. Stiropor nije štetan za biljke, a pomoći će da se zemlja lepo prosuši.

Potrebno je da kupite kvalitetan supstrat. U poljoprivrednim apotekama postoji posebno pripremljen supstrat namenjen specijalno za gajenje muškatli. Ako odobro pripremite zemlju za muškatle, zasigurno će biti uspeha u gajenju ove biljke.

Ova biljka voli svetla mesta, ali treba biti zaklonjena od popodnevnog sunca. Redovno ih zalivajte ali ne preterujte sa vodom. Neka zemljište bude ravnomerno vlažno. Najbolje je zalivati ih odstajalom vodom u kasnim popodnevnim časovima.

Izvor: telegraf.rs