Jedno dugme na automobilu smanjuje potrošnju goriva: Na njemu je simbol koji uopšte ne asocira na uštedu

|

Gorivo poskupljuje iz nedelje u nedelju, a mnogi ne uspevaju da smanje potrošnju. Međutim, mnogi vozači često zaborave da koriste malo poznato skriveno dugme koje poseduje skoro svaki automobil i koje može dosta da smanji potrošnju goriva.

Radi se o dugmetu za klima uređaj koji može smanjiti potrošnju goriva, naročito na kratkim relacijama. Pritiskom na njega ne samo da ćete uštedeti gorivo, već će i vozačima i putnicima vožnja biti mnogo udobnija.

Svi znamo da sistem za klimatizaciju koristi snagu motora u dizel i benzinskim automobilima i bateriju u električnim vozilima. Za motore sa unutrašnjim sagorevanjem to dovodi do mnogo veće potrošnje goriva. Sistem radi tako što uzima spoljašnji vazduh, a zatim ga zagreva ili hladi.

Međutim, ovaj metod koristi mnogo više goriva u poređenju sa opcijom sistema klima uređaja koji koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila. Srećom, postoji dugme posebno dizajnirano da omogući vozačima da izaberu opciju koju žele.

Kada se aktivira, dugme za recirkulaciju vazduha omogućava klima-uređaju da koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila uvlačeći ga kroz ventilacione otvore. Istovremeno, sprečava ulazak spoljašnjeg vazduha. Dugme se obično nalazi oko točkića klima uređaja koji omogućava vozaču da podesi unutrašnju temperaturu. Dugme ima sliku automobila sa strelicom u sebi.

Izvor: mondo.rs