Iz PIO fonda objasnili kako da naterate poslodavca da vam uplati doprinose: Obaveza ne zastareva

|

Uplata doprinosa za PIO je osnovna obaveza poslodavca. Ukoliko poslodavac ne izmiruje svoje obaveze, obratite se inspekciji rada, finansijskoj inspekciji i na kraju nadležnom sudu da biste ostvarili svoja prava iz radnog odnosa.

Ovo je odgovor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na pitanje koje muči mnoge zaposlene u Srbiji, a ono se odnosi na to kako da nateramo poslodavca da nam uplaćuje doprinose ukoliko naiđemo na njihov otpor pri izvršavanju ove obaveze prema zaposlenom.

Potrebno je blagovremeno upozoriti poslodavca da ispuni svoju zakonsku obavezu jer ista ne zastareva. Poslodavac ne može da izbegne ovu obavezu protekom vremena, niti na bilo koji drugi način.

Ukoliko i nakon upozorenja poslodavac ne plati doprinose, potrebno je podneti prijavu Poreskoj upravi, koja može da pokrene postupak prinudne naplate doprinosa.

“Moguće je obratiti se i Inspekciji za rad Ministarstva rada. Ova institucija ima ovlašćenje da pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca koji ne plaća doprinose i poslodavac može po odluci Prekršajnog suda da plati i kaznu za počinjeni prekršaj, što bi mu bio dodatni finansijski teret pored nedvosmislene obaveze plaćanja doprinosa”, savetuju iz PIO.

Ukoliko ništa od navedenog ne da rezultat, jedino preostaje podnošenje tužbenog zahteva sudu. U svakom slučaju, bitno je da radnici mogu ostvariti svoja prava iz radnog odnosa, bilo na lakši ili teži način.

Izvor: espreso.co.rs