Ispovest Ukrajinke koja je došla u Beograd: Elena otkrila šta joj je palo najteže kod nas, a evo šta misli o Srbima

|

U poslednjih godinu dana, nekoliko hiljada ukrajinskih izbeglica našlo je svoj novi dom i u Srbiji. Njihov život, kako kažu, nije lak, prepreke su na sve strane, a neizvestnost ogromna.

Ovo je priča jedne Ukrajinke, koja je u Beogradu našla svoj mir.

Jedna od najtežih odluka u životu za Elenu Nazarenko (60) bila je da napusti svoj dom u Ukrajini i sama krene dalje. U jednom danu donela je odluku da mora da ode. Spakovala kofere i došla u Beograd. Od marta 2022. godine, u glavnom gradu Srbije, pokušava sebi da obezbedi lepšu sadašnjost.

– Nisam zaista planirala da napustim svoju zemlju, bila sam zaposlena I imala sam jako dobar posao. Međutim, moja ćerka, koja živi u inostranstvu insistirala je da odem iz Ukrajine… – priča Elena.

Elena je hrabra i jaka žena, ali sa knedlom u grlu objašnjava koliko joj nedostaju svi koje je tamo ostavila. Sa njima je svakodnevno u kontaktu. Ipak, u Srbiji je dobila toplinu koja joj znači.

– Ljudi su vrlo druželjubivi i svi se trude da mi se nađu i ono što me je iznenadilo je što svi dobro govore engleski jezik i to mi je najviše pomoglo da se snađem.

Prvi meseci bili su najteži, dodaje Elena.

– Najteže mi je pala adaptacija u prva tri meseca, naročito kada sam shvatila da se neću skoro vratiti i da je moj život sada ovde. Kada sam to prihvatila, počela sam da učim srpski jezik, da se povezujem sa drugim Ukrajincima na drušvenim mrežama i svuda gde mogu.

Elena se uglavnom druži sa Ukrajincima i polako, ali sigurno stiče i prijatelje u Beogradu. Prepreka za normalan život ovde je njena nezaposlenost i nepoznavanje jezika. Njeni planovi i njena budućnost vezani su za njen dom.

Izvor: kurir.rs