Hrvatski carinici kaznili bračni par iz Srbije sa 1.000 evra zbog jednog propusta: Pazite šta prenosite preko granice

|

Bračnom paru iz Srbije preselo je letovanje i pre nego što je počelo. Naime, nakon što su im carinici zbog alkoholnih pića koji su nosili sa sobom, jer nisu znali koje količine smeju da imaju.

Oni su iz Beograda pošli u Hrvatsku, gde su ih zaustavili hrvatski carinici, ispričali su za Kurir.

“Tokom pasoške kontrole pregledali su nam i auto. Kod sebe smo imali pet boca rakije, i nekoliko boca vina od 0,7 litara. Ipak, nismo znali da toliko ne smemo da nosimo sa sobom, pa su nam carinici napisali drakonsku kaznu od 1.000 evra, zbog čega nam je putovanje preselo”, kaže za Kurir M.T. koji je upravljao vozilom. Beograđani nisu bili upućeni ni u to da ne smeju imati više od dve paklice cigareta po osobi.

Naime, to je više od dozvoljenog koliko jedan putnik sme da ima kada putuje iz zemlje koja ne pripada Evropskoj uniji u zemlju koja je članica Evropske unije.

Inače, u zemlju koja je članica Evropske unije od alk0holnih pića možete uneti 4 litre nepenušavog vina, 16 litara piva. Može se uneti i jedna litra jakih alkoh0lnih pića od 22 odsto alkohola ili 1 litru etilnog alkohola s 80 procenata alkohola ili dve litre pojačanog ili penušavog vina.

Svaki od tih iznosa predstavlja 100 odsto ukupnog iznosa te zadnje dopuštene količine koju možete raspodeliti. Prema tome, možete uneti pola litre jakih alkoholnih pića i 1 litru pojačanog vina – i jedno i drugo predstavljaju polovinu te dopuštene količine.

Izvor: kurir.rs