Hoće li minimalac ponovo porasti: Sindikati traže nove pregovore – Poslodavci imaju uslov, Ministarstvo još uvek ćuti

|

Broj radnika koji primaju minimalac u prethodnoj godini povećan je za 50.000 tako da ih sada ima oko 400.000. Zbog inflacije minimalna zarada u Srbiji gubi na vrednosti, pa sindikati traže nove pregovore i da se minimalna zarada usklađuje dva puta godišnje. Poslodavci rešenje vide u progresivnom oporezivanju zarada. Ministarstvo rada se još ne oglašava, piše RTS. Minimalna zarada za ovu godinu je 35.012 dinara, dok je prošle godine bila 32.000 dinara.

U Samostalnom sindikatu navode da su na Socio-ekonomskom savetu tražili ponovne pregovore o minimalnoj ceni rada jer je potrošačka korpa u poslednja dva meseca prošle godine porasla hiljadu dinara, a još toliko je poskupela do aprila ove godine.

“Doći će do pada životnog standarda zaposlenih u Srbiji i mislimo da je krajnje vreme da sednemo i otpočnemo pregovore koji će značiti jedan značajniji skok plata kako bismo izdržali ovo što nas očekuje u ovoj godini”, ističe Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Osim radnika kriza je pogodila i poslodavce jer su mnogi od njih imali potpisane ugovore u evrima, a inflacija je i u evrozoni dostigla 7,5 odsto. Poslodavci smatraju da minimalna zarada ne treba da bude oporezovana.

“Sa progresivnim oporezivanjem plata mi bismo došli do toga da kroz minimalnu cenu rada stignemo i prestignemo potrošačku korpu koliko košta. Međutim, koliko god poslodavci i sindikati tražili tako nešto – Vlada je nema na te stvari”, kaže Boško Savković iz Unije poslodavaca Srbije.

Međutim, na kraju o svemu odlučuje Vlada Srbije. Da li će i kada biti razgovora o povećanju minimalca i ostalim zaradama i penzijama, iz Ministarstva rada odgovora još uvek nema.

Izvor: blic.rs