Danas slavimo Svetog Proroka Miheja: Čim ustanete uradite ovo kako biste zaštitili sebe i svoj dom od nesreće

|

Mihej je ceo svoj život proveo propovedajući svojim sunarodnicima i proklinjao ih što su pali idolopoklonstvu i usvojili pogane običaje neznabožačke.

On je bio je veliki protivnik tadašnjih i tamošnjih vlastodržaca.

Veruje se da je Sveti Mihej predskazao propast i totalno uništenje Jerusalima i Samarije, jedno od strane Heldejaca a drugo od Asiraca.

U isto vreme, pored uništenja ova dva grada, Sveti Mihej je prorekao i dolazak spasitelja, sina Božijeg, Isusa Hrista i prorekao i mesto u kome će se spasitelj i roditi.

Po nekim crkvenim tumačenjima prorok Mihej je skončao prirodnom smrću, ali po drugoj verziji mnogima se nije svidela Mihejevo proročanstvo da će “Jerusalim biti gomila kamenja” pogotovo caru Judinu i ostalom judejskom narodu.

Ipak na osnovu nekih pominjanja Miheja II u knjizi proroka Jeremije, postoji i mišljenje da je u miru skončao posle bogougodnog života, u svojoj postojbini, selu Morasi.

Veruje se da na njegov dan, 27. avgust, ujutro treba otići u crkvu i pomoliti se ovom svetitelju, a on će svakoga ko mu se obrati čista srca zaštititi od zla i njegov dom sačuvati od nesreće.

Izvor: mondo.rs