Danas slavimo Materice: Veliki hrišćanski praznik majki i žena, ove običaje obavezno ispoštujte

|

Danas se obeležava najveći hrišćanski praznik majki i žena, Materice. Slave se drugu nedelju pred Božić. Tog dana deca porane i kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na potpuno isti način, kao što su njih majke vezivale na Detinjce.

Majka se tada pravi da ne zna zašto je vezana, a deca joj čestitaju praznik, a potom majka deli deci poklone, i na taj način se dreši. Na isti takav način vezuju se i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci ili nekim slatkišima. Ovaj praznik se u novije vreme proslavlja svečano i u našim hramovima, naročito po gradovima. Žene koje su pobožne, u dogovoru sa sveštenikom, pripremaju akademiju sa programom, u kojoj učestvuju deca sa recitacijama i pevanjem, a zatim sva deca vezuju prisutne starije žene.

One im se dreše poklonima i paketićima koje pripreme, nekim knjigama, krstićima itd. Ponegde se organizuje neka poseta bolnici, posebno dečjim odeljenjima, gde se dečici nose pokloni, što ovom prazniku daje pun hrišćanski smisao.

Materice su ozbiljniji praznik, kada deca vezuju svoju majku, ali znaju da to učine i familiji a i komšiluku, i vezuju sve na koje naiđu. U kući Bogdanovića (poznata ribarska porodica) ni kućna pomoćnica, Slovakinja Julka, nije bila pošteđena.

Izaberu se deca iz doma ali i poneko drugo siroto dete, te se vodi u dvor da “vezuju kraljicu” i prime poklone. Njeno veličanstvo kraljica Marija Karađorđević uvek je bila aktivna u proslavi ovog praznika.

Na ovaj praznik ne treba usisavati, spremati kuću, raspremati kuću i sl.

Novija tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa svojom decom spremaju nedeljni ručak mamama i bakama, koje danas odmaraju, tj. kojima je jedina obaveza da dečici obezbede poklone.

Detinjci, Materice i Oci su narodni praznici koje svako pravoslavno dete, kao i žena i čovek, treba da obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Naročito za vreme posta, u susret Božiću, treba okaditi kuću i sa porodicom se zajedno pomoliti, dok na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu, gde se zahvaljuju Bogu za zdravlje i uspeh svoje dece i cele porodice.

Izvor: kurir.rs