Danas obeležavamo Sveta Tri Jerarha: Praznik proslavite u veselju, miru i slozi

|

Sveta Tri Jerarha su rečima branili Svetu Crkvu od jeretika, raskola i nemorala. Veličina njihova i veličina njihove propovedi posvedočena je i u njihovim imenima. Vasilije Veliki – samo nam ime kaže, Grigorije Bogoslov, a bogoslov je onaj koji o Bogu govori, zato je i on veliki jer je veliko o Bogu govoriti. Jovan Zlatousti, nazvan je još i zlatnom trubom, zato se i slavi kao najveći hrišćanski besednik.

Ovi svetitelji rođeni su u četvrtom veku, a njihova slava živi i do dan danas. Budući da su bili visokoobrazovani, odrekli su se ovozemaljskih uživanja, zamonašili se i do kraja života proveli u molitvi i postu. Po svojoj skromnosti, čistoti karaktera i nenadmašnoj dubini uma, ova trojica jeraraha postali su velika svetila Crkve Hristove.

Ovaj veliki praznik treba proslaviti u veselju, miru i slozi – običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik. Takođe, treba pogledati kakav je vetar napolju – po tome ćemo znati kakva nas godina očekuje, jer su ova tri sveca zaštitnici ljudi i životinja od mraza, hladnoće i vetrova.

Prema narodnom verovanju, ukoliko vetar duva s juga, godina će biti dobra i bogata, severac donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina. Čobani u pojedinim krajevima Srbije okupljaju se na današnji dan i sviraju frulu. Sveta Tri jerarha u našem narodu se slave kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve kao svoju slavu.

Izvor: mondo.rs