Danas obeležavamo prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca: Vernici ne bi trebalo da rade ovo nikako

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan koji je posvećen prenosu moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca. Sveti Ignjatije Bogonosac bio je svetitelj iz 1. veka. Glavno praznovanje ovog sveca slavi se 2. januara, a crkva danas obeležava prenos njegovih moštiju iz Rima.

Prema predanju, nazvan je Bogonosac zato što ga je, kao malog, Isus držao u rukama. Učenik je Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Mnogo truda i napora je ulagao u širenju hrišćanstva. Uveo je antifonski način pevanja sa dve pevnice u crkvi, tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj počinje.

Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca smatra se danom kada treba da se izbegavaju teški poslovi, a ovo naročito važi za žene koje treba da izbegavaju predenje, tkanje, šivenje…

Prema hrišćanskoj tradiciji veruje se da se Ignjatije Bogonosac javljao više puta iz raja i činio čuda pomažući i danas svakome ko ga priziva u pomoć ovom molitvom:

“Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Ignjatije: Moli Hrista Boga da spase duše naše”.

Izvor: sd.rs