Arheolozi došli do neverovatnog otkrića: Pronađen grob Svetog Nikole (FOTO)

|

Posle više od 1.600 godina otkrivena je grobnica Svetog Nikole kada su arheolozi locirali ostatke drevne crkve u Turskoj koja je ležala potopljena zbog porasta nivoa mora u Sredozemnom moru tokom srednjeg veka.

Podignuta je crkva kako bi se zaštitio svečev grob, ali su arheolozi tek nedavno otkrili mozaik i kameni pod sa prethodnog svetilišta koji ih je doveo do poslednjeg počivališta Svetog Nikole.

Vizantijska crkva sagrađena na drevnim temeljima je bila mesto bogosluženja pravoslavnih hrišćana između 5. i 12. veka, a okružena je statuama Svetog Nikole. Takođe je dodat na Uneskovu listu svetske baštine 1982. godine.

Istraživači su ušli u drevnu crkvu prvi put 2017. godine i sproveli elektronska istraživanja koja su otkrila praznine između poda i tla. Tim arheologa je sada saopštio da je možda pronašao grob Svetog Nikole, ali i dalje rade na pažljivom uklanjanju poda sa vizantijske crkve kako je ne bi oštetili.

Osman Eravsar, šef pokrajinskog komiteta za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji, rekao je prošle sedmice novinskoj agenciji Demiroren da je prva crkva potopljena pošto se Sredozemno more podiglo, a nekoliko vekova kasnije na vrhu je podignuta nova crkva.

– Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola. Osman Eravsar je istakao da su iskopane pločice na podu prve crkve.

Sveti Nikola, koji je poznat po dobročinstvu prema siromašnima, rođen je u selu Patari. Kao pobožni hrišćanin, Sveti Nikola je sledio Isusovo učenje o prodaji svih svetskih dobara i davanju siromašnima, i to je upravo ono što je činio.

Postao je episkop grada Mira (Mir) u 4. veku, ali ga je ubrzo zatvorio rimski car Dioklecijan za vreme progona hrišćana, a zatim pušten za vreme vladavine Konstantina Velikog. Zapisi pokazuju da je Sveti Nikola sahranjen u crkvi podignutoj u njegovo ime.

Istraživači veruju da je 343. godine, Sveti Nikola sahranjen u crkvi u Demreu, gde je ležao do 11. veka. Ranije se verovalo da su trgovci 1087. godine prokrijumčarili ostatke stare 1674 godine u italijanski grad Bari. Međutim, turski arheolozi sada sugerišu da su uklonjene pogrešne kosti, a one koje su otišle u Italiju pripadale su anonimnom svešteniku.

Sahranjen je u svojoj crkvi u Miru, a do 6. veka njegovo svetilište je postalo poznato. Godine 1087, italijanski mornari ili trgovci ukrali su njegove navodne ostatke i odneli ih u Bari, Italija. Nikoline mošti se još uvek nalaze u bazilici San Nikola u Bariju iz 11. veka, iako su crkve širom sveta stekle fragmente.

Komitet za očuvanje nasleđa Antalije otkriva da je vizantijska crkva takođe bila oštećena i obnavljana nekoliko puta tokom 8. i 9. veka. Organizacija napominje da je Konstantin IKS. 1043. godine, a car Nikolaj I 1862. godine temeljno su ga obnovili, dodavši mu kulu. Crkvu je takođe poplavila reka Demre i na kraju zatrpana sve dok nije ponovo otkrivena 1956. godine i sada je odredište mnogih hodočasnika koji žele da odaju poštu Svetom Nikoli.

Izvor: kurir.rs