Ako poštujete ova pravila privući ćete blagostanje i uspeh: Ovo su zakoni za privlačenja novca

|

Sastavni deo našeg života svakako je novac, i nešto što celog života pokušavamo da steknemo. Iako nije sve u novcu i novac ne donosi sreću, ali činjenica je da nam znatno olakšava život. Živimo mnogo lagodnije i imamo više mogućnosti i šansi. Ali, svako ima svoj odnos prema finansijama.

Neki ljudi umeju s novcem, a neko baš i ne, ali svi žele da imaju novca koliko im treba, pa čak i više. Po pravilu novac vole oni koji znaju da rukuju njime i koji poštuju njegove zakone, piše Sensa.

Mnogi ih ignorišu, smatrajući ih apsolutnim besmislicama u nepotrebnim stvarima, ali da biste više novca privukli, morate prvo da promenite svoj stav prema novcu, a zatim da naučite da poštujete njegove zakone:

1. Zakon izbora

Kako ovaj zakon kaže, svako bira da li će biti bogat ili ne. Svako od nas ima neka određena uverenja, a mnoga od njih nas ograničavaju. Ne verujemo u svoje sposobnosti, a ni u prilike koje nas okružuju, te u podsvesti mislimo da ih nismo zaslužili. Ubeđeni smo da od tih prilika nema ništa, iako sebe sa druge strane smatramo dovoljno pametnim.

2. Zakon kapitala

Nije u pitanju samo novac. Pravi kapital je upravo vaša sposobnost da zaradite. Iznos koji zaradite je mera koliko ste u sebi razvili sposobnost da zaradite novac. Zato je vreme da povežate svoju ličnu vrednost, da razvijete svoje veštine i sposobnosti. Potrudite se da budete bolji, jer ipak najbolja investicija je ulaganje u sebe.

3. Zakon perspektive

Pre nego li donesete odluku koja se tiče novca, dobro razmislite o svojim koracima unapred. Drugim rečima, ukoliko započinjete neki novi projekat ili posao, ne računajte na brzu i veliku zaradu. Normalno je da vaš prihod trenutno bude mali, ali ako vaš posao u budućnosti ima perspektivu da se višestruko uveća, naoružajte se strpljenjem i sledite plan.

4. Zakon štednje

Bilo bi dobro da se potrudite da uvek odvajate 10% prihoda. Možda vam izgleda mnogo, naročito ako zaista trenutno malo zarađujete, ali uvek računajte na neke nepredviđene okolnosti, i na neke velike troškove… Ako vam je 10% mnogo, počnite sa najmanje 1%. Zatim, nakon nekog vremena, počnite da štedite već 2 ili 3% i postepeno dovedite do 10%. Neka taj novac bude vaša finansijska rezerva, zbog koje ćete moći da se osećate relativno sigurno.

5. Zakon ulaganja

Ovaj zakon je jedan od najvažnijih monetarnih zakona, zato nikada nemojte žuriti da svoj novac uložite u nešto. Najpre pažljivo sve proučite jer zbog nemara možete da imate velike gubitke. Trebalo bi da se uvek zapitate: šta bi se desilo kada biste izgubili sve što nameravate da uložite? Ukoliko vam je ovaj gubitak nepodnošljiv, pametnije je odbiti takvu investiciju, jer je ipak bolje zadržati ono što imate, nego li izgubiti ono što ste stekli.

6. Zakon održanja

Nije definisana vašom zaradom snaga vaše finansijske budućnosti, već koliko vam ostane kada odbijete sve troškove i onaj deo koji ste uštedeli (njega ne bi trebalo da dirate). To je zapravo ono što je vaš kapital.

7. Zakon analize

Bilo bi dobro da redovno odvojite vreme da analizirate finansijsku situaciju. Radite to ne jednom godišnje, već najmanje jednom nedeljno. Razmislite kako da bolje upravljate sopstvenim novcem, jer što više vremena provedete razmišljajući o finansijama, vaše će odluke biti pametnije i mudrije, koje su isplanirane, a ne vođene trenutnim potrebama i impulsima.

Izvor: stil.kurir.rs