Zorana Mihajlović dobija zamenu: Evo ko je nova ministarka energetike – Dolazi iz bankarskog sektora

|

Resor energetike će umesto Zorane Mihajlović, prema neformalnim saznanjima, u novoj vladi voditi Dubravka Đedović Negre, koja na ministarsko mesto dolazi sa veoma važne funkcije u banci.

Dubravka je veoma poznata ličnost u ekonomskim i poslovnim krugovima, iako je nije bilo u široj javnosti.

Ona se nalazi na mestu člana IO Komercijalne banke, dok je pre toga skoro pet godina bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

Iz banke su joj saopštili da nosi “bogato međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede”.

Njen cilj prilikom preuzimanja funkcije u banci bio je da doprinese razvoju privrede u Srbiji, kao i unapređenju kvaliteta života u zajednici.

Dubravka Đedović je rođena u Beogradu. Njeni roditelji su po zanimanju bili inženjeri, majka je završila jedan, a otac je studirao dva fakulteta.

“Moj otac je bio jedan od prvih ljudi, koji je u Jugoslaviji radio na istraživanju nafte sa partnerima iz Amerike, i među prvima je u socijalizmu započeo preduzetnički biznis, koji se razvio kao jako uspešan. Majka je imala uspešnu karijeru u slovenačkoj firmi, međutim, maksimalno je bila požrtvovana za porodicu”, rekla je Dubravka u jednom intervjuu za časopis.

Kada je napunila 24 godine otišla je na postdiplomske studije menadžmenta u Ameriku, na UCLA.

U Beogradu je diplomirala na Ekonomskom fakultetu, potom magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu.

Svoju karijeru započela je kao TV producent na CNN International, gde je organizovala izveštavanje događaja iz regiona.

Nakon toga, bavila se finansiranju projekata u zemljama regiona Zapadnog Balkana, a zatim je bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u Srbiji od 2008. do 2012. U Beograd se iz Luksemburga vratila kao lider EIB u Srbiji.

Dobila je dve nagrade vodeći niz projekata javno-privatnog partnerstva.

Udata je za bivšeg ragbistu i triatlonca Kristofa, “usvojila” je i odgajila dve devojčice, a i u braku je rodila još dvoje dece.

Ona govori četiri strana jezika engleski, ruski, italijanski i francuski.

Izvor: kurir.rs