Zahvaljujući Ružici, 150 porodica je dobilo dom: Šapčanka hrani, školuje i leči sugrađane – I sama je imala težak život

|

Šabačka humanitarka Ružica Popović već 15 godina, u okviru svoje Fondacije „Humano srce Šapca“, pomaže siromašnim i ugroženim sugrađanima. A koliko je onih kojima je sagradila kuće, našla posao i izvela na pravi put, ne zna ni ona sama, jer brojkama se kaže ne bavi.

U septembru 2023. požar je Vasiće ostavio bez krova nad glavom. Budućnost Marka i Dragice s tek rođenim Lazarom u naručju nije bila nimalo ohrabrujuća. Na sreću, samo dok za to nije saznala njima nepoznata dobrotvorka, Ružica, koja je u Zabrđe odmah poslala materijal i majstore.

Samo tri meseca kasnije, osmeh je opet bio na licima Vasića. Kako porodica Vasić kaže, ni sami ne znaju gde bi živeli da im Ruža nije pritekla u pomoć.

“Teta Ruža nam je celu kuću uradila. Sve. Kuhinju, kupatilo, laminat. Ničega nije bilo, ona je sve izmalterisala”, kažu Vasići za Prva TV.

Koliko je osmeha donela, Ruža ne pamti. Ali podaci kažu da je u proteklih 15 godina koliko “Humano srce Šapca” postoji, novi dom dobilo 150 porodica, plaćeno školovanje više stotina dece, a pravo na obrok iz narodne kuhinje svakodnevno ima 270 najugroženijih u gradu i u većim selima.

“Na placu dobijenom od Eparhije šabačke izgrađen je objekat za celodnevni smeštaj. Centar za socijalni rad upućuje ovde, ali i roditelj je sam u mogućnosti da traži i da dođe da dovede dete. Na usluzi smo 24 sata, 365 dana godišnje. Vreme boravka je od 4 sata do 45 dana godišnje, s tim što 20 dana mogu da budu u kontinuitetu”, kaže Ružica za Prva TV.

Za sve što je učinila nesebična, humana i posvećena Ruža, nagrađena je brojnim priznanjima, čak i onim državnim. Njoj je ipak uvek bila važnija sreća zahvalnih ljudi, ali i podrška porodice, bez koje, kaže, ne bi ni mogla da u svojoj 73. čini čuda u tuđim životima.

Ružica Popović ne zaboravlja da je i sama imala teške uslove za život. Kao treće dete u siromašnoj porodici, rano je ostala bez oca. Radni vek provela je kao medicinska sestra u nekadašnjem Zdravstvenom centru Šabac, u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

Nakon odlaska u penziju posvećuje se humanitarnom radu, a vetar u leđa daje joj sin, koji je uspešni privrednik, što joj, kako kaže, pomaže u humanitarnom radu i otvara mnoga vrata. Ružica je majka troje dece – Zorice, Slavice i Stanka, baka sedmoro unučadi i prabaka jednom praunučetu.

Izvor: espreso.co.rs