Za Mirjanu je Srbija čula kad je slavila 30 godina razvoda braka: Grmela muzika, treštali trubači, a evo šta tek planira da uradi (FOTO)

|

Mirjana Milovanović (68) iz Ćuprije srpskoj javnosti je postala poznata po tome što je 2018. u velikom stilu proslavila 30 godina od razvoda braka. Ona je rekla da će ako je zdravlje posluži slaviti i 40-godišnjicu, opet sa prijateljima i rodbinom u restoranu s muzikom i trubačima.

Njen život nije nimalo lak i zato danas pomaže na desetine porodica u rodnoj Ćupriji ali i širom Srbije, a naročito je ranjiva na teške ženske subdine i majke s decom. Iz straha da opet ne prođe životni pakao, nije se više udavala.

– Moji su se rano razveli, a kada sam imala nepunih 15 godina majka i očuh su me udali u selo kraj Ćuprije. Sa 16 sam rodila prvog a sa 18 drugog sina. Muž, svekar i svekrva svi su bili alkoholičari, živela sam životom nedostojnim ljudskog bića. Trpela sam batine, maltretiranja, od svojih roditelja podršku nisam imala, odlučili su da me se udajom reše. Gajila sam decu, čuvala ovce i svinje i trpela. Bivši svekar je povremeno odlazio kao sezonac u Švajcarsku, pa sam nekako uspela da ga namolim da i ja počnem tamo da radim – priča kroz osmeh Mirjana.

– Podršku sam jedino imala od sestre i strica koji su tada radili u Nemačkoj. Odlazila sam tri godine na po nekoliko meseci dok nisam dobila papire, tada sam odvela decu i čvrsto rešila da više nikada i nikog neću da trpim. Razvela sam se kada sam imala 33 godine i tada počela od nule. Zbog trauma i iz straha da bi ponovo mogla da prođem sličan životni pakao, ponovo se nisam udavala – kaže Mirjana koja je radni vek provela u ugostiteljstvu u Švajcarskoj.

– Danas provodim mirne penzionerske dane u rodnoj Ćupriji, ali pamtim vreme kada sam živela u nemaštini, kada je mi bilo toliko teško da nigde nisam videla izlaz. Živela sam bez igde ičega i preživela. Danas imam dovoljno da to mogu da podelim i sa drugima. Dok sam živa slaviću pre svega život i radost jer sam se za to u životu izborila. Ako me zdravlje posluži 2028. ću ponovo slaviti razvod, jer da njega nije bilo ko zna šta bi bilo sa mnom. Ja nisam mogla ni želela da trpim, htela sam miran i normalan život za svoju porodicu – priča Mirjana koja danas ima unuke, a ističe i da je ponosna tetka.

Ona je godinama uključena u brojne humanitarne akcije kroz koje pomaže ljudima. Posebno bolna tačka su joj samohrane majke i deca koje zahvaljujući poznanstvima i prijateljima školuje, hrani, oblači.

Ova žena je puna životne energije i planova za budućnost, njena kuća je prepuna smeha i radosti, a tim kolosekom usmerava sve koje sretne i upozna.

U njenoj kući se pored redovnih praznika uz muziku i pesmu bukvalno sve slavi. Mnogobrojne zvanice su uvek prisutne na svakom njenom rođendanu koji je u decembru, a na velika zvona je obeležila kupovinu automobila, pa i uređenje dvorišta.

Izvor: kurir.rs