Vozači oprez, kazne pljušte na sve strane: Počele sa radom kamere koje detektuju prelazak na crveno, evo kako sve funkcioniše

|

Kažnjavanje vozača koji prođu na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, počelo je od danas, i to na pet lokacija u Beogradu, putem specijalnog softvera koji automatski beleži prekršaje kamerom.

Ovde nikakav ljudski faktor ne može da pomogne, a iz MUP-a su rekli koje su najčešće nedoumice oko ovog novog sistema.

Sistem za automatsku detekciju prekršaja funkcioniše tako što u video zapisu beleži kontinuirani prolazak vozila koje se ne zaustavi ispred semafora kada je svetlosnim znakom crvenog svetla zabranjen prolaz.

Video zapis i fotografije kojima se prekršaj evidentira, zabeležiće se samo u slučaju da se čitavo vozilo nalazilo ispred zaustavne linije (ispred semafora) u trenutku dok je na semaforu uključeno crveno svetlo.

Sve kamere snimaju kontinuirano, a softver izdvaja snimke kod kojih su ispunjeni uslovi za prekršaj.

Ovaj sistem namenjen je prvenstveno za automatsku detekciju prekršaja koji su učinjeni motornim vozilima. Takođe, što se pešaka tiče, sistem nema mogućnost detekcije prekršaja pešaka niti utvrđivanja njihovog identiteta.

Od ponoći pa sve do 15 sati automatski je detektovano 27 prolazaka vozila na znak crvenog svetla na semaforu.

Vlasniku, tj. korisniku snimljenog vozila, biće upućen poziv da za najviše osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je načinilo prekršaj.

Ukoliko se desi da vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik je dužan da dostavi pisanu izjavu koja je overena od strane nadležnog organa, na osnovu koje se može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom i načinilo prekršaj.

Izvor: blic.rs