Vojvođani zanemeli zbog prizora – Mnogi pomislili da je tornado, ali nije: Ista pojava zabeležena i u septembru 2017 (FOTO)

|

Između Crepaje i Padine juče je primećena pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado, ali ipak nije.

Juče popodne oko 15:30 u ataru između Crepaje i Padine uočena je pojava za koju bi mnogi pomislili da je tornado. Međutim samo liči na tornado ili trombu, ali nije, u pitanju je – gustnado.

Ista pojava zabeležena je i u septembru 2017. godine, kada su određena područja zabeležila štetu, poput Orlovata, napomenula je autorka ovog videa.

“Gustnado je prizemni vrtlog, koji nema mnogo sličnosti sa tornadom i njegovom dinamikom nastanka, odnosno koji se formira u sklopu mezociklona i uzlaznih strujanja (tornado). Naravno, i gustnado može naneti određenu materijalnu štetu, obzirom na udare koji često mogu dostići oko 90km/h. Obično se javlja 2-4km ispred same oluje, javlja se na granici hladnog i toplog vazduha, u dominantno silaznoj vertikalnoj struji. Nema vezu odnosno konekciju sa bazom oblaka, za razliku od tornada”, objašnjava autorka uz video snimak neobične pojave.

Hladni front koji je pravio haos u Sloveniji i Hrvatskoj, stigao je juče popodne u Srbiju, a talas zahlađenja drastično obara temperature neverovatnom brzinom.

Izvor: espreso.co.rs