Vanredno u 7 opština zbog povećanja vodostaja reka: Meteorolog otkriva kada prestaju padavine – RHMZ izdao upozorenje

|

Zbog povećanja vodostaja reka proglašena je vanredna situacija u sedam opština: Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju. Došlo je i do povećanja vodostaja na rekama Sava, Nera, Tamiš, Moravica, Brzava i na Markovačkom potoku kod Vršca. Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici danas je značajno opao, dok se reka Ibar izlila na teritoriji opštine Raška.

Kakva je prognoza za naredni period i da li će padavine prestati, otkrio je meteorolog Đorđe Đurić.

“U toku dana se očekuje sneg povremeno koji će prestati do večeras. Sutra se sneg očekuje na severu i zapadu Srbije, dok će na jugu i istoku padati kiša. Na severozapadu temperatura će biti oko jedan stepen, a na jugoistoku deset stepeni”, rekao je meteorolog Đurić.

On je naveo i kada se može očekivati stabilizacija vremena u Srbiji.

“U nedelju će biti suvo i uglavnom bez padavina. U ponedeljak novo naoblačenje sa kišom, dok se na planinama očekuje sneg. U nedelju ujutru sneg je moguć i u nižim predelima na zapadu Srbije. Duvaće jak jugoistočni vetar, a temperatura će biti oko deset stepeni. U utorak se očekuje kiša, susnežica i sneg. Od srede stabilizacija vremena. Preovladavaće suvo, tmurno i prohladno vreme”, prognozira Đurić.

Kako navode na sajtu RHMZ-a, vodostaj Dunava, Tise, Save i Morave su u porastu, dok je zabeležen manji porast reke Drave. Vodostaj Drine je u stagnaciji.

“Na Limu kod h.s. Prijepolje vodostaj je u opadanju i narednih 12 sati će se nalaziti iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će 22. januara dostići i prevazići granicu vanredne odbrane od poplava. Na Ibru kod h.s. Raška vodostaj je u stagnaciji sa tendencijom manjeg opadanja i narednih 12 sati će se nalaziti iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Toplici kod Doljevca i Južnoj Moravi kod Mojsinja tokom 20/21. januara vodostaji će se približiti granicama redovne odbrane od poplava. Na Neri kod h.s. Kusić vodostaj će tokom 20./21. januara dostići granicu redovne odbrane od poplava”, piše na sajtu RHMZ-a.

Kako navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas, za vikend i početkom sledeće nedelje u brdsko-planinskim predelima padaće sneg uz formiranje/povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 40 cm, naročito na planinama.

Izvor: espreso.co.rs