Ukoliko do sada niste podizali ovaj novac, imate 7.154 dinara na računu: Za isplatu vam treba samo jedan dokument

|

Po osnovu dividendi i besplatnih akcija građanima Srbije je do sada isplaćeno tačno 7.154 dinara, uključujući i najnoviju isplatu po osnovu akcija kompanija Telekom i NIS.

Svi oni koji do sada nisu podizali ovaj novac, mogu jednim odlaskom u Poštu ili svoju banku i da dođu do lepe sume pred novogodišnje praznike.

U periodu od 2010. do 2012. oko 2,2 miliona punoletnih građana Srbije dobilo je pravo na besplatne akcije tri kompanije NIS (po pet deonica), Aerodrom Nkola Tesla (jednu deonicu) i Telekom (31 deonicu). Ove kompanije u međuvremenu su akcionarima isplaćivale i dividendu, a ukupno ona sada iznosi tačno 7.154 dinara. Pre neki dan Telekom je uplatio novih 220 dinara, a prethodno je i NIS za pet akcija u avgustu isplatio 150 dinara.

Sve što je potrebno za isplatu jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci. Ukoliko podignete novac od dividende ne gubite pravo na akcije. To znači da po podizanju novca od dividende, ostajete vlasnici akcija, a po osnovu kojih i nadalje imate pravo na isplatu nove dividende, što kompanije praktikuju da rade svake godine.

Novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a tu informaciju takođe možete dobiti u Pošti. U slučaju da prodate deonice, gubite pravo i na dividendu, a ostajete i bez akcija. Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi ovih dana vredi 676 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.380 dinara. Akcijom Aerodroma trguje se po ceni od 1.500 dinara.

Izvor: blic.rs