U Srbiji deficit radne snage za jedno zanimanje: Potrebno 10.000 radnika, a promenjeni i uslovi rada

|

Sve je manje ljudi koji bi hteli da se bave poslom vozača, a u Srbiji baš takvi radnici nedostaju. Trenutno je potrebno oko 10.000 vozača.

“Došli smo u poziciju da ne možemo da prevezemo robu koju su proizvela preduzeća koja posluju u Srbiji. Nemamo vozača već odavno. Drugi problem se odnosi na obuku kadrova, a to ne možemo sami da rešimo, bez pomoći države. Zato smo je nedavno i zatražili. Najavljene su promene u školskom sistemu. Dosad je bilo pravilo da učenik iz srednje škole izlazi sa Ce kategorijom, a sada ulazi u program da će izlaziti sa Ce i E kategorijom, a to znači da će moći da vozi i šlepere, a ne samo mala vozila, što je veliki pomak”, kaže Neđo Mandić, predsednik udruženja.

Ono što je važno jeste promena u zakonu. Tako da će oni koji žele da se bave ovim poslom i pre 21. godine moći da prodju svu potrebnu obuku.

“Time će se osposobiti za rad. To je bio veliki problem, posebno kada znamo da je aktuelan deficit te radne snage. Dobili smo uveravanje i da će srednje saobraćajne škole moći da postanu centri za obuku vozača, a to su dosad radili samo privatnici koji su previše skupi. Agencija za bezbednost saobraćaja prihvatila je naš predlog”, ističe Mandić.

Izvor: espreso.co.rs