Treutno su ovo najjeftinije destinacije u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori – letovanje za 250 evra i manje

|

Olimpska regija se nalazi na severoistoku Grčke sa centrom u gradu Kateriniju. Budući da čitava regija obiluje dugačkim peščanim plažama, nije ni čudo što je Paralija nadomak Katerinija jedno od najpopularnijih, ali i najpovoljnijih letovališta u Grčkoj koje srpski turisti obožavaju. Iako se letovanje u Paraliji sa autobuskim prevozom može naći i za 200 evra, treba obratiti pažnju na neznatno skuplju Leptokariju koja je dosta intimnija. Poznata je i kao jedna od najsunčanijih tački u Grčkoj.

Za one koji ne vole “paralijsku gungulu” tu su takođe Platamon i Nei Pori za koje se može pronaći desetodnevni aranžman sa autobuskim prevozom za samo 230 evra. Platamon se nalazi u podnožju Olimpa i odlikuje ga peščana uvala sa raskošnom plažom koja je idealna za porodice s decom zbog postepenog ulaska u vodu. S druge strane, tu je i Nei Pori koji je poznat po ekološki čistoj vodi, dugačkoj plaži i atmosferi stvorenoj za pravi odmor.

Najčistije more do kojeg se kratko putuje

Asprovalta se može pohvaliti jednom od najlepših peščanih plaža na severu Grčke, ali i uređenim naseljem koje karakterišu park, šetalište, lepe kuće, velikim broj taveni, kafeterija i diskoteka. Inače, koliko je voda čista najbolji dokaz je da je ova plaža nekoliko puta nagrađivana tzv. Plavom zastavicom Evropske unije. Cene najma apartmana kreću se u proseku 240 evra po osobi sa uračunatim autobuskim prevozom iz Srbije.

Ali, na samo desetak kilometara od Asprovalte nalazi se Stavros, centralno letovalište ove regije koje može biti pogodno i za one koji bi da vide Tasos i Kavalu (dnevni izleti). Međutim, ono što karakteriše Stavros jesu dve plaže – jedna gradska i čuvena Platani na južnoj strani, koju uglavnom posećuju porodice sa decom. Osim toga, zbog izuzetno čistog vazduha Stavros je proglašen i vazdušnom banjom. Cene desetodnevnih aranžmana na bazi autobuskog prevoza kreću se od 250 evra, pa naviše.

Idealno letovalište za sve koji znaju da se cenkaju

Tursko letovalište Kušadasi u sezoni poseti preko pola miliona turista što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Od Izmira je udaljen 90 kilometara, a od antičkog Efesa samo 12. U odnosu na grčka letovališta, Kušadasi je pristupačniji u smislu što u okviru aranžmana koji košta oko 250 evra možete dobiti 13 noćenja i to na bazi polu-pansiona. Ono što je pak, diskutabilno jeste duga vožnja autobusom. Za one kojima to nije problem, letovanje u Kušadasiju je više nego povoljan izbor.

Treba imati na umu da ćete, zbog velikog broja bazara u gradu dosta potrošiti i na šoping – što opet, ne mora da znači ako ste vešti u cenkanju.

18 kilometara peska

Ulcinjska rivijera duga je 33 kilometra, od čega čisto peščane plaže zauzimaju 18. Zbog povoljne klime mnogi biraju baš Ulcinj za svoje letovanje iz kojeg su pristupačne Velika i Mala plaža, a postoji i autobus ako želite da svoj dan provedete na Adi Bojani. Što se tiče cena letovanja u apartmanskom smeštaju za dvoje, tradicionalno je najjeftinije noćenje u Ulcinju od 20 evra, dok u hotelima ono ide od 50, pa naviše.

U odnosu na prethodnu sezonu, cene pića i namirnica se nisu menjale, pa su o ovom delu Crne Gore jeftinije nego u Beogradu. Uzimajući u obzir cenu autobuske karte (put iz Beograda traje 11 sati), letovanje u Ulcinju po osobi košta 170 evra.

Vazdušna banja u kojoj žive potomci Srba

U pitanju je tursko letovalište naspram grčkog ostrva Lezbos koje je SZO svrstala u vazdušne banje budući da vlažnost vazduha iznosi neverovatnih 0,5 odsto. Sarimsakli je mali ribarski grad koji je danas poželjna turistička destinacija. Kako ga je naseljavao veliki broj bivši Jugoslovena i Grka, nije neobično čuti srpski jezik na ulici. Domaćini su više nego gostoprimljivi, a plaža je duga čak sedam kilometara i široka 100 metara.

Osim toga, Sarimsakli je dosta bliži od Kušadasija, pa će svakako i put biti kraći bilo da idete autobusom ili sopstvenim prevozom. Što se tiče cena, jako malo agencija uopšte i nudi Sarimsakli, ali one se za sada kreću od 250 evra, pa naviše. U proseku letovanje u ovom gradu košta oko 330 evra po osobi, ali većina hotela nudi uslugu polu-pansiona.

Peščane uvale od kojih zastaje dah

Sivota se nalazi 20 kilometara severno od Parge, tačno preokputa Krfa, a do nje se od grčke granice stiže za samo tri sata zahvaljujući novom autoputu. Mnogi je smatraju idealnim mestom za odmor prvenstveno zbog ambijenta – kamena riva, brodići usidreni u luci, peščane uvale i kristalno bistro more… Osim toga, u Sivoti možete menjati plaže, pa su tako one do kojih peške možete doći Zeri, Zavia i Mega Amos, a brodićem na još dve poznate – Piscina i Diapori. Osim toga, iz Sivote možete krenuti i na jednodnevni izlet do Krfa i upoznati ostrvo.

Što se cena tiče, one prvenstveno zavise od smeštaja do smeštaja. Iako je u poslednje vreme izgrađeno dosta hotela koji diktiraju cene, ostali su i porodični apartmani u kojima možete proći do 300 evra u sezoni sa autobuskim prevozom, a daleko manje ako se opredelite za kraj avgusta.

Izvor: euronews.rs