Svinjetina i piletina poskupljuju od septembra: Poznato koliko ćemo plaćati kilogram mesa

|

U mesarama i marketima širom Srbije od septembra se očekuje poskupljenje svinjetine jer je u Evropskoj uniji cena ove vrste mesa porasla za čak 40 odsto zbog afričke kuge, upozoravaju agroekonomisti.

Zbog zaraze je na našim farmana eutanazirano oko 1,5 odsto svinja, ali poznavaoci najavljuju da se nestašica ipak može očekivati na jesen, što bi dodatno moglo da podigne i cene drugih vrsta mesa.

Agroanalitičar Branislav Gulan za Kurir je izjavio da potrošači u Srbiji od septembra mogu da očekuju poskupljenje jer je naš stočni fond u velikoj krizi.

“Statistika pokazuje da mi imamo prijavljeno oko 2.700.000 grla, a zapravo ta brojka, prema rečima stočara, ne dostiže ni dva miliona. Drugih vrsta mesa još uvek imamo dovoljno, ali svinjsko smo prinuđeni da uvozimo”, objasnio je Gulan i dodao:

“Trgovci će poskupljenje odrediti na osnovu kupovne moći naših ljudi, sve dok ima potražnje, iako imamo poskupljenje, cene će još više ići nagore. U Srbiji je pala potrošnja svinjetine po glavi stanovnika na 16 kilograma godišnje, što je znak krize, ali je zato skočila potrošnja piletine na 18 kilograma godišnje. Zato će sa ovim poskupljenjem dodatno poskupeti i ostale vrste mesa. Skočiće i cena junetine, koju koristimo oko tri kilograma po stanovniku godišnje, dok ribu jedemo isto oko tri kilograma”, kaže on.

Gulan podvlači i da svaka srednje razvijena zemlja treba da ima onoliko svinja koliko ima stanovnika.

“Danska, na primer, na pet-šest miliona stanovnika ima 32 miliona svinja, a mi na 6,6 miliona građana ni dva miliona”, poručio je on.

Prema podacima Ministarstva za poljoprivredu, zbog zaraze je eutanazirano oko 31.500 svinja. Afrička kuga u Čačku i okolini ne jenjava, a zaraženo i ugroženo područje se širi, saopštio je koordinator aktivnosti na suzbijanju te zarazne bolesti Aleksandar Maksimović.

Kilogram svinjetine u prestonici Srbije trenutno košta od 800 do 900 dinara, svinjski but bez kostiju od 800 do 1.200 dinara, a svinjski file 1.400 dinara po kilogramu. Juneći but bez kostiju prodaje se po ceni od 1.200 do 1.350 dinara, a pileći file je u većini marketa koštao 820 dinara za kilogram, dok je sada 860 dinara. Pileće grudi su pak nešto jeftinije i iznose od 490 do 630 dinara.

Izvor: espreso.co.rs