Sveštenik upozorava na predmet koji ima svaka druga kuća u Srbiji: “Smesta ga izbacite – to ne želite ni neprijatelju”

|

Mnoge stvari držimo u kući kao dekoraciju, a ne znamo kakvo značenje imaju predmeti koji potiču iz drugih kultura. To je slučaj sa Fatiminim okom, koje mnogi dobijaju kao poklon od prijatelja ali i sa sve popularnijim hvatačem snova, kojeg mnogi imaju u spavaćoj sobi, najčešće zato što predstavlja lep ukras.

Ipak, bitno je da znate šta oni predstavljaju i kako crkva gleda na to, a onda možete odlučiti da li su za vas i vaš dom ili ipak ne. Svoje gledište predstavio je nedavno ruski sveštenik Aleksandar Jermolin koji upozorava da “mogu da se dožive grozne stvari”.

Legenda kaže da jedna majka nije mogla da uspava svoje dete koje je stalno plakalo. Tada ju je mudra starica savetovala da napravi talisman koji će odneti sve loše snove, a beba će mirno spavati. Majka je isplela hvatač snova i postavila ga iznad detetovog kreveta. Te noći dete je počelo mirno da spava, a priča se pročula dalje pa su i druge žene počele da prave hvatače snova za svoju decu.

Napravljen je od drvenog obruča koji je ispunjen imitacijom paukove mreže. Na dnu obruča nalaze se kožne trake koje vezuju perje. Oblik hvatača snova je uvek krug, jer predstavlja krug života, silu kao Sunce i Mesec koje putuju svakog dana i dana preko neba. Autentični hvataci snova su obično mali i imaju ukrase kao što su perje i perle.

“Često je dovoljno reći da to nije spojivo s pravoslavljem, jer ili ste pravoslavac ili paganin. Ipak nekome ne bude ni to dovoljno pa je potrebno ispričati nešto o tome i da je ta amajlija u vašoj kući – mali đavo. Niko ne želi u kući da ima nešto tako, zar ne”, kaže sveštenik i dodaje:

“Ono što je najvažnije je da samo Bog svoja dobra daje besplatno, ona ne koštaju ništa, dok ovi drugi zahtevaju plaćanje svojih “usluga” i za uzvrat traže ono najdragocenije što čovek ima – njegovu dušu”, odgovorio je ruski sveštenik Aleksandar Jermolin upitan da objasni značenje amajlije turskog oka.

Izvor: espreso.co.rs