Stupila nova pravila o odlasku žena u prevremenu penziju: Objavljeni uslovi, a evo koliko tačno iznosi umanjenje

|

Budući da su starosne granice za odlazak u penziju pomerene, a mnoge žene na ivici snage nakon dugog radnog veka, mnoge se interesuju kako otići u prevremenu penziju bez obzira što to za sobom nosi trajne finansijske posledice, odnosno trajno umanjenje penzije.

Tako je potencijalna korisnica iz Valjeva pitala koliko u 2024. godini žene treba da imaju godina radnog staža i života kako bi otišle u penziju pre potrebnih navršenih godina za starosnu penziju.

Kako su odgovorili iz PIO Fonda, uslovi penzionisanja za žene su od 1. januara 2024. godine promenjeni.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju u 2024. godini se završava prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene, pa je od 1. januara ove godine za oba pola za ostvarivanje ovog prava potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

Prošle godine ženama je bilo dovoljno da imaju 59 godina i 6 meseci života.
Ali, iznos penzije se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do navršenih godina života koje su Zakonom o PIO propisane za sticanje prava na starosnu penziju (u 2024. godini za žene to je 63 godine i osam meseci, dok je prošle godine bilo 63 godine i 6 meseci života).

Umanjenje može maksimalno iznositi 20,4 procenta. Umanjenje prevremene starosne penzije je trajno, te ono ostaje i u slučaju kada korisnik prevremene starosne penzije navrši godine života propisane za sticanje prava na starosnu penziju.

Izvor: espreso.co.rs