Stefan otišao u Izrael za platom od 4.000 evra, pa jedva izvukao živu glavu: Ispričao kako su radili u prvim danima rata

|

Decenijama Srbi odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom i bržom zaradom. Iako su popularne evropske zemlje poput Nemačke, Austrije, Švedske, kao i prekookeanske i daleka Australija, Bliski istok je poslednjih godina sve popularniji.

Stefan iz Beograda (25) otišao je u Tel Aviv. Početna plata od 4.000 evra i pozicija glavnog kuvara u jednom restoranu u centru grada privukla ga je da ode daleko od Srbije, ne sluteći da će ga snaći ratno stanje.

“Došao sam u Izrael na par meseci da zaradim i da se vratim kući, međutim ovaj rat me je zarobio. Krio sam se i sklanjao dok ne dođe vreme za let, moleći se da ga ne otkažu po ko zna koji put”, ispričao je Stefan o agoniji koju je doživeo kada se angažman iz snova pretvorio u košmar.

Nakon stresne situacije oko rata u Izraelu i agonije oko zakazivanja letova, koji su se otkazivali na dnevnom nivou uprkos plaćenim kartama, na kraju je uspeo da nađe let do Beča, odakle je došao u Beograd.

“Imao sam sreće da ne gađaju grad dok sam išao do aerodroma”, rekao je Stefan. Beograđanin je u Tel Aviv došao preko prijatelja koji je tamo radio osam meseci.

“Kada sam razgovarao sa gazdom restorana, rekao mi je da mu treba šef kuhinje, ponudio mi je platu od 4.000 evra da startujem”, kaže on, što je oberučke prihvatio.

Otkrio je da tu posle tri meseca plata skače na 6.000 evra.

Pored toga, dogovrili su se da mu bude plaćen stan, tri obroka i put do posla, a išao je autobusom, tačnije menjao je dva prevoza. Radilo se 7 sati 6 dana nedeljno, a on navodi da su “svi uslovi bili super”.

Otkrio je još da u tom restoranu pomoćni kuvari imaju platu oko 2.500 evra, a plata konobara se kreće od 2.000 do 3.500 evra.

Kada je počelo bombardovanje Tel Aviva, Stefan je rekao da su prestali sa radom i da je funkcionisala samo dostava i to u određeno vreme, a prikazao je i prepisku iz njihove poslovne grupe:

“Sve je zavisilo od toga kao agencije za dostavu rade, pa su se prema tome i naši poslodavci usklađivali”, ispričao je ovaj kuvar.

“Pazite na sebe (…) ne pojavljujte se na poslu dok vas prethodno ne pozovemo”, piše u poruci koju je rukovodstvo poslalo svojim radnicima u prvim danima sukoba. Rekao je da su mu prijatelji javili da su u petak ponovo počeli sa redovnim radom.

Stefan je dodao da neki kafići nisu prestajali sa radom, ali ograničeno im je radno vreme na nekoliko sati preko dana.

“Ako se desi da krene sirena dok pijete kafu, svi prvo beže u sklonište. Oni su navikli na to”, opisuje jednu od scena Beograđanin. Objasnio je da oni svi izlaze napolje čim se situacija malo smiri i tako u krug.

Nakon ovakvog iskustva on kaže da se više neće vraćati u Tel Aviv, već će potražiti posao u svom rodnom gradu u Srbiji.

Izvor: kurir.rs