Stari narodni običaj za Badnje veče: Kada padne noć, uradite ovo za sreću i blagostanje porodice

|

Badnje veče predstavlja pripremu za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika – Božić. Pravoslavni vernici ga obeležavaju 6. januara, a za ovaj praznik se vezuju razni narodni običaji koji simbolizuju sreću i blagostanje.

Stari običaj je da na Badnji dan treba uneti u dom Badnjak, drvo hrasta koje se seče ujutru, a unosi se u dom uveče i loži se u vatru. U dom se unosi slama kao simbolično podsećanje na rođenje Hrista u Vitlejemskoj pećini.

Slama se stavlja na pod, ispod stola, ili se na nju ređaju posna jela, a jedan od najlepših običaja je pijukanje. Ovaj stari običaj podrazumeva da prilikom unošenja slame neko od starijih imitira kvocanje, a deca idu za njim i pijuču. Deca sedaju na slamu igraju se, a pijukanje simbolizuje traženje darova.

Potom roditelji poklanjaju deci slatkiše, daju im parice, voće i razne poklone. Simbolika ovog običaja je jasna: kao što kvočka okuplja svoje piliće pod krila, gde ih greje i čuva, tako i roditelji brinu o svojoj deci, a Hrist o svim ljudima. Ovaj narodni običaj simbolizuje i blagostanje u kući, kao i množenje dobra, ljubavi i sloge u domu.

Izvor: espreso.co.rs