Šta ako imate staž manji od 15 godina: Penzije nema, a da li novac od uplaćenih doprinosa može da se vrati

|

Nijedan propis u Srbiji ne reguliše vraćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji su godinama uplaćivani, a nisu realizovani, odnosno nije stečena penzija. Prema tome, svaki radnik koji ima manje od 15 godina staža nema pravo da mu se vrati ni dinar od uplaćenih sredstava, a nema ni mogućnost da podnese zahtev za penzionisanje.

Nadležni objašnjavaju da je taj novac već upotrebljen, pa tako oni koji su kroz svoje zarade izdvajali za fond manje od 15 godina, kada zađu u sedmu deceniju neće imati nikakve privilegije koje imaju penzioneri u Srbiji, poput popusta u marketima, besplatne rehabilitacije u banjama, povlašćenih cena u pozorištima i ostale bonitete.

Novac od uplaćenih doprinosa nije moguće vratiti ni u jednoj vrsti osiguranja, jer osiguranja tako funkcionišu. Prema nekim analizama ona bi inače mogla da se isplaćaju “dobitnicima”, a koji su, na primer, uplaćivali doprinose 20 godina. Na primer, na mesečnom nivou izdvajaju se mnogo niži iznosi od mesečne penzije, a kasnije se primaju čekovi tokom 30 godina posle penzionisanja.

Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera “Nezavisnost” ocenjuje da je to jedna od mana principa međugeneracijske solidarnosti na kome je zasnovan naš penzioni sistem.

“Sada ako ne ispuniš zakonski uslov za penziju, novac koji si davao u fond propada za onoga koji je plaćao, jer on u trenutku izdvajanja ide za penzije trenutnih korisnika”, kaže Grabundžija i dodaje:

“Postoje, međutim, tu i subjektivne okolnosti, kada se, na primer, radnik i gazda dogovore da mu se isplaćuje veća plata na ruke, a da firma ne izmiruje obaveze prema državi. Kada dođe vreme za penziju, onda shvate da je to bilo potpuno pogrešno”, kaže on.

Za Ranku Savić, predsednicu Asocijacije samostalnih sindikata Srbije je nedopustivo da radnici koji izdvajaju, primer radi, 14 godina za doprinose ostanu bez dinara u starosti.

“Ovo pitanje, kao i ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju mora pod hitno da se stavi na dnevni red. Ispada da oni koji su uplaćivali za penzije, kao da su novac bacali u bunar”, poručuje Ranka Savić.

Izvor: kurir.rs