Srbin koji sa platom od 42.000 dinara za tri meseca uštedi 1.000 evra ostavio sve u neverici: Stručnjak za finansije objašnjava da li je to zaista moguće

|

Vest o tridesetogodišnjem Beograđaninu koji tvrdi da je od zarade koja iznosi 42.000 dinara uspeo da za samo tri meseca uštedi čak hiljadu evra iznenadila je mnoge koji su se pitali da li je to moguće.

Naime, mladić tvrdi da ima platu od 42.000 dinara od koje je uspeo da uštedi 1.000 evra. Kaže da kupuje samo prema spisku koji prethodno napravi, da “ne pada” na sniženja i akcije, sa prijateljima se češće druži kod kuće umesto u kafiću, u koverat odvaja novac za plaćanje troškova u domaćinstvu i te pare ne dira, da je prestao i da puši, ali da zato svakog dana ostavlja 200 dinara u “pušački koverat”.

Obzirom da je vest prilično uzdrmala javnost, te mnogi nisu poverovali u istinitost postojanja i tvrdnje ovog momka, oglasio se Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača “Efektiva” za Radio Beograd 1.

“Nisam siguran da je primer koji ste pomenuli sasvim istinit ili makar treba pomenuti okolnosti u kojima neko živi, jer su stvari bitno različite ako živite sami ili imate porodicu sa jednim detetom ili dvoje dece, što gotovo redovno dovodi do nekih vanrednih troškova. Ili ako neko nema visoka primanja, ali živi kod roditelja pa ne plaća kiriju”, rekao je Gavrilović.

Finansijski stručnjak ističe da uspešna štednja zavisi od karaktera, a potom i od finansijskih mogućnosti pojedinca.

“Neko ko ima jak karakter i zna šta hoće, a pritom ima i određenih mogućnosti, disciplinom i ekonomičnim ponašanjem može da uštedi. Drugi misle da je bolje živeti danas, jer ko zna šta će biti sutra, pa i ne pomišljaju na štednju. Mora se reći i da se mnogima koji imaju mogućnosti da štede ispreči karakter. Te dve stvari su usko povezane”, objasnio je Gavrilović.

On takođe tvrdi da ne postoje univerzalni saveti nekome kako da postane štediša, ali da do tog cilja svakako vodi oslobađanje od sitnih troškova ili lišavanje malih zadovoljstava, svega onoga bez čega se može, te ponovo skreće pažnju da sve ipak zavisi od visine primanja.

“Ne važi parola “sve se može kad se hoće” jer realno postoje ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Ne mogu da uštede ni sa visokim primanjima ako im je stil života takav da svakodnevno idu u restorane i kafiće. A ne razumem ni one koji kažu “u problemu sam”, a svakodnevno kupuju cigarete, em to šteti njihovom zdravlju, em zdravlju okoline, em troše novac. Ipak, nekoga strah za egzistenciju dovede do racionalizacije potrošnje”, kaže Gavrilović.

Finansijski stručnjak je potom dodao da praksa vođenja evidencije prihoda i rashoda nije loša, te da bi to preporučio svima. Ipak, rekao je da je to teško izvodljivo kada su primanja mala.

Izvor: kurir.rs