Srbi masovno kupuju agregate, majstor Branko objašnjava: Ne bacajte pare – Umesto toga kupite drugi uređaj

|

Prodaja agregata za struju ovog leta porasla je za čak 200 odsto, kažu u prodavnicama u kojima se mogu kupiti ovi uređaji, a kako se bliži grejna sezona prave se čak i liste čekanja za kupovinu ovih uređaja. Elektro-mehaničar Branko Zrnić je gostujući na Tv Prva govorio o agregatima, otkrivši na šta treba da obratimo pažnju prilikom kupovine.

Na pitanje voditeljke da li jedno domaćinstvo uopšte treba da ima agregat, majstor Branko je odgovorio da struja obično nestaje u vremenskim intervalima od dva, tri sata ili maksimalno četiri sata, a ljudi se spremaju da koriste agregat kao da će tad baš uključe velike uređaje, te da nije potreban agregat u tim situacijama.

“Ne treba nam ništa sem onog najosnovnijeg, da imamo rasvetu ako je noć, da možemo da koristimo TV i eventualno kompjuter. Za sve to vam ne treba agregat, dovoljan je jedan pretvarač sa 12 na 220 V. Sasvim je dovoljno da imate taj jedan pretvarač za najosnovnije potrebe. Pretvarač je jedna kutija koja je bešumna i zato može da se koristi u stanu, dok agregat ne može da se koristi u stanu već samo u kući”, objasnio je Zrnić i dodao:

“Građanima bih savetovao da ne ulaze u toliku paniku gde i kako nabaviti agregat. Ako neko ima toliku potrebu da za kratko vreme dok nema struje, ima napajanje za veš mašinu, on ga može koristiti, ali to je više pomama da ne bude bez uređaja jer mu nedostaje. Savet je da vam ne treba toliko agregat, dovoljno je da u tom vremenskom intervalu imate za osnovne potrebe. Preporučio bih ljudima takođe da koriste štedne sijalice za koje će biti dovoljan pretvarač”, poručuje majstor Branko.

On je takođe objasnio da agregat radi na naftu ili benzin i da u trenucima nestanka struje on radi punim kapacitetom i sa velikom snagom. Agregat takođe mora da ima komandu da se aktivira kad nestane struje inače bi ovako morao da radi non-stop jer se ne zna kada će nestati struja. “Automatika da se agregat uključi sam kada nestane struja, košta otprilike kao i sam agregat, a ne možete da ga koristite adekvatno ako nemate i tu komandu”, rekao je Zrnić i dodao da tako agregati mogu biti i problematični.

Izvor: mondo.rs