Slavoljub ostao bez sina jedinca, sada njegovu ušteđevinu troši na plemenito delo: Želja mu je da Bogdanovo ime sačuva od zaborava

|

Mladić Bogdan, nažalost nije doživeo svoj 30. rođendan, a bio je na putu da u svetu programiranja stekne svetsku slavu. U svom kratkom veku, napravio je kompjuterske programe i aplikacije koje su mu donele enormnu zaradu, ali je bolest bila neumoljiva, te je ovaj svet napustio 2019. godine. Njegov otac Slavoljub sada radi plemenitu stvar. Svu Bogdanovu, ali i svoju ličnu zaostavštinu donira za izgradnju dečjeg odmarališta na Bešnjaji kod Kragujevca, a jedina želja mu je da se objekat zove po njegovom sinu.

“Ja sam ostao sam, nemam više nikoga i nemam više ništa”, započinje svoju ispovest Slavoljub Milanović, otac koji je izgubio sina jedinca.

Sada mu je želja, da ime svog sina sačuva od zaborava i da novcem koji je ostao iza Bogdana, izgradi objekat u kome će mnoge generacije dece sticati uspomene na svoja prva zimovanja sa školom i nastavu u prirodi. A, novca nije ostalo baš malo.

Bogdan je bio uspešan programer u Americi. Kreirao je kompjuterske programe i pravio aplikacije pre nego što je većina nas na ovim prostorima uopšte i znala čemu aplikacije služe.

Njegov otac Slavoljub, do sada je bez ikakve pompe i hvaljenja u javnosti i potpuno anonimno donirao oko milion dolara bolesnoj deci, bolnicama i školama za opremanje učionica i informatičkih kabineta.

Preostalih 380.000 evra odlučio je da iskoristi u izgradnju odmarališta za decu na Bešnjaji kod Kragujevca, na istom mestu gde je do 90-tih godina prošlog veka postojalo odmaralište u vlasništvu grada. Slavoljub je sa gradonačelnikom Kragujevca potpisao ugovor o međusobnim pravima i obavezama, kojim se grad obavezuje da će učestvovati sa ostatkom sredstava za završetak objekta, kao i da će uraditi prilazne puteve. Izgradnja odmarališta počinje ovog proleća, a radovi bi trebalo da budu završeni za godinu dana.

Bogdan je za života uspeo da ostvari “američki san”. Kao talentovan i nadaren učenik matematičkog smera Prve kragujevačke gimnazije, školovanje je nakon trećeg razreda gimnazije nastavio u Olimpiji u državi Vašington. Stekao je univerzitetsku diplomu na Minesota univerzitetu u Mineapolisu, a kasnije magistrirao i doktorirao programiranje.

Prvo radno mesto programera mu je bilo u novinskoj agenciji Rojters, a onda je krenuo da radi samostalno. Osmislio je i kreirao brojne aplikacije, programe za mnoge agencije, avio kompanije, a 2017. godine napravio je program koji je bio uvršten među 10 najboljih u svetu. Od tog programa je u trenutku plasiranja, zarađivao 50.000 dolara mesečno, s ponosom, ali drhtavim glasom priča Bogdanov otac.

Kako Slavoljub kaže, novac su za njega samo “štampani papirići za kojima svi lude”, ali ovom ocu koji je izgubio sina novac ništa ne znači. Jedino što sada želi jeste da ovim humanim projektom sačuva uspomenu na svog sina Bogdana, po kome će objekat nositi ime.

Izvor: nova.rs