Skandal na Cetinju: Severina zgrozila javnost nastupom u Biljardi – “Ovo je skrnavljenje Njegoševog lika i dela”

|

Skandalozan i bogohulni performans crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, održan je u lapidarijumu Biljarde na Cetinju.

Zamisao je bila da se predstavi grafička mapa “Oreol mikrokozma” i performans ”Noć skuplja vijeka” u slavu 210 godina rođenja Njegoša. Za ovu priliku angažovao je kontroverznu hrvatsku pevačicu Severinu Vučković, što je izazvalo veliko negodovanje Njegoševih Crnogoraca.

Iako se na sceni pojavila u dugoj beloj haljini, igrajući na kartu čednosti i nevinosti, Severina je počela da se baca i uvija po bini, dok je haljinu sve vreme podizala i otkrivala gole noge.

Prisutni su ostali zgroženi prizorom i komentarišu da se na ovakav način skrnavi Njegošev lik i delo. Još pred samu najavu performansa deo javnosti je ostao zatečen činjenicom da će doći do ovoga, a brojne ugledne ličnosti su odmah reagovale, poput predsednika Književnog društva “Njegoš” iz Nikšića, Milutin Mićović.

“Da se taj performans izvodi negde na kotorskoj rivi za turiste s kruzera, reklo bi se za te autore – rade nešto da se hlebom hrane. Ali da se to izvodi u Biljardi, gde je Njegoš pisao “Luču” i “Gorski vijenac” i mučio muke s Crnom Gorom i okupatorima, otvorena je blasfemija. Autor tog performansa Dimitrije Popović polacmanjeni je Crnogorac u svoj svojoj visokokotiranoj umetnosti. Opčinjen je visokim temama, posebno hrišćanskim mučeništvom, ali na tim slikama ne nazire se nigde odsjaj Njegoševe “iskre besamrtne”, rekao je pred performans za srpske medije Milutin Mićović, te objasnio, da baš “zato on i može taj bogohulni performans da smešta u Biljardu s pevačicom koja širi narkozu telesne sablazni jer je možda to za njega vila krotkim hodom koja leti”:

“Taj performans je i simptom novocrnogoraca i njihove ideologije, koji ne podnose ni sopstveno poreklo, a kamoli Njegoševu duhovnu uzvišenost i mučeništvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u “smrtnu prašinu”, pa onda svojski da se provesele”, dodao je on. Severinin nastup možete pogledati OVDE.

Izvor: republika.rs