“Rodila me je Palestinka, želim da kažem par reči”: Usame Zukorlić rekao šta misli o ratu u Izraelu

|

Izrael je već osmi dan u ratu, a broj žrtava raste iz časa u čas. O nemirima, koji su zahvatili Bliski istok svoj stav je izneo Usame Zukorlić, sin pokojnog Muamera Zukorlića.

Tekst, koji je objavio na društvenoj mreži “X”, nekadašnji “Tviter”, pod nazivom “O Palestini”, prenosimo u celosti.

“Želim kazati par reči o Palestini kao neko koga je rodila majka Palestinka.

Da bi razumeli ono što se događa u Gazi i da bi imali pravedan odnos, važno je naučimo neke stvari, da ne žurimo sa stavovima u nedostatku ispravnih informacija. Kada su Palestinci u pitanju, suštinski je važno razlikovati tri različita pojma:

HAMAS ili Islamski pokret otpora je ultra-desnicarska politička partija koja je 2006. godine demokratskim putem došla na vlast u Palestini. Vlast je uspela da uspostavi isključivo u Gazi. Cilj joj je Palestinska država u granicama Britanskog mandata Palestine (1920-1948) što bi značilo uništenje Izraela. EU i USA je smatraju terorističkom organizacijom zbog odgovornosti za stradanje preko 200 izraelskih civila od 2008. do 2020. god., dok većina sveta je smatra organizacijom otpora legalno izabranom vladajućom strankom palestinske države.

Pitanje “PALESTINSKE DRŽAVE” koja je trenutno pod izraelskom okupacijom i blokadom, je odvojeno pitanje od pitanja podrške aktivnostima partiji Hamasa. Palestinu kao državu priznaje 138 od 193 države u svetu u granicama iz 1949. god i članica je posmatrač u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. Ne podržava ni većina Palestinaca ni većina Arapa u potpunosti Hamasovu metodologiju borbe, ali je većina sveta složna da se treba okončati izraelska okupacija Palestine i mirovnim ugovorom omogućiti joj da funkcioniše kao država. Izrael kroz kolonijalno naseljavanje ostataka Palestine nastoji trajno onemogućiti tu ideju.
Treće, bez obzira na političke stavove o partijama i državama, svaki humani čovek na svetu bi trebao da bude protiv ubijanja golorukog nenaoružanog CIVILA, naročito žene, djecu i starce.

Ono sto je razbesnelo svet ovih dana je operacija “Poplava Al Aksa” u kojoj je Hamas po prvi put kopneno napao naselja u blizini Gaze gde je ubijeno preko 1.200 izraelskih civila (u poređenju sa 200 civila za 12 godina) i preko 200 odvedeno u taoce, što do sada nije viđeno na tom području.

Komparacije radi, Izraelom upravlja koalicija desničarskih i ultradesničarskih cionističkih i fundamentalističkih stranaka predvođene partijom Likud koje su odgovorne za stradanje preko 5.500 palestinskih civila od 2008. do 2020. godine i za novih 2.500 ubijenih u pripremnoj fazi za najavljeno etničko čišćenje Gaze.

Iz svega navedenog želim poručiti:

Kritikovanje izraelskih ultradesničarskih stranaka nije antisemitizam. Kritikovanje palestinskih ultradesničarskih stranaka nije jednako antipalestinstvu. Ovaj rat u Gazi je nesrazmeran i nepravedan. Stradaju nedužni ljudi, dok naoružane kukavice se kriju iza zidina, bez hrabrosti za borbu prsa u prsa, vojnik protiv vojnika. Veću odgovnorst uvek ima jači.

El Kuds, na arapskom znaci “Sveti”, a Jerusalim na hebrejskom znaci “Grad mira”.

Svetost jedne nevine krvi je veća od svetosti Kudsa/Jerusalima.

Mi muslimani i hrišćani Balkana se sa čežnjom sećamo vremena Osmanskog carstva kada smo hodočastili Svetu zemlju, bez graničnih prelaza, mirni i bezbedni, ne strahujući za svoje živote i svoju čast. Želimo Svetu zemlju kao zemlju mira!”, naveo je Usame Zukorlić i u bojama palestinske zastave poručio:

Stop ubijanju civila! Stop državnom terorizmu! Živela palestinska država!
Živeo mir među ljudima!”, napisao je Usame Zukorlić.

Inače Usame Zukorlić je potpredsednik Narodne skupštine Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirenja, sin je pokojnog muftije Muamera Zukorlića.

Izvor: mondo.rs