Rodila kad joj vreme nije: Ovaj poljoprivrednik puni gajbice crvenim zlatom – Naredna sezona pod znakom pitanja (FOTO)

|

Poljoprivrednici koji uzgajaju maline, zadovoljno su završili sezonu jer je cena crvenog zlata bila na svom maksimumu, a potražnja za srpskim malinama nikad nije bila veća.

Ipak, ove fabrike pod otvorenim nebom rade i dalje, a sada krajem oktobra stigla je još jedna sorta maline pa su voćari poprilično iznenađeni, ali i ponovo aktivni u berbi. Na imanju Dragoša Lukovića iz Arilja, malinoe su se opet zacrvenele, pa umesto da voćnak orezuje i priprema za sledeću godinu, prvo mora da obere plodove koje mu je miholjsko leto donelo.

– Zaista nisam očekivao da ću poslednjih dana u oktobru imati šta da uberem u svom malinjaku. Sezona branja vilameta završena je odavno, tačnije u junu i julu, ali nas priroda uvek iznenadi i sada na nekih dvadeset ari ima oko 20 kila crvenog zlata – rekao je Dragoš Luković.

On kaže da će zbog klimatskih promena i temperatura, koje su za ovo doba godine atipične, prinos tokom sledeće berbe biti sigurno smanjen za ove plodove koji su rodili kada im vreme nije.

– Zbog lepog vremena i obilnih padavina , malina nije vratila svoje sokove, zbunjena je i vrhovi su ponovo rodili, a trebalo je da uđe u fazu mirovanja. To nije dobro za proizvođače crvenog zlata jer se umanjuje rod za narednu godinu. Кada gledamo sa vrha, koliko je rodila, sledeće sezone tu sigurno neće imati ploda. Кako se lepo vreme danima niže, tako se niz malinu pojavljuju plodovi, umesto da se to zaustavi kako bi malinogorje imalo vremena da se oporavi i vegetacija odradi svoje za sledeću godinu – kaže Dragoš.

Sav ovaj plod koji je rodio krajem oktobra, poljoprivrednici će morati da stavljaju u zamrživače i koriste za ličnu upotrebu.

– To nije velika količina malina da bi se predavala hladnjačarima, mi smo tokom leta crveno zlato predali, međutim još čekamo isplatu, jer prema rečima hladnjačara zbog trenutne slabe potraženje na tržištu, cena koja je tokom sezone bila visoka, sada je mnogo pala – kaže Luković.

Ovaj poljoprivrednik kaže da je jedina dobra stvar u ovome, što je ovaj vanredni rod maline mnogo slađi u odnosu na onaj koji beru tokom leta, zbog mnogo jačeg sunca, naročito u visinskim krajevima.

Izvor: kurir.rs