Rastu kamate za kredite u Srbiji: Sve se vrti oko Euribora – Rate bi sa 277 evra mogle skočiti na 316 evra

|

Nove okolnosti na globalnom nivou dovode do rasta kamata na međunarodnom nivou, a to znači da bi promene mogli očekivati i u našem regionu. Američka centralna banka ovih dana opet najavljuje dizanje kamata, a to je ozbiljna poruka i za ostatak sveta.

Najpre je kamate podigao američki FED uz najave da će do 2024. biti još nekoliko povećanja, a onda je sličan potez najavila i Evropska centralna banka. Zatim je FED ponovo povukao potez. Federalne rezerve koje su u martu podigle svoju ključnu kamatnu stopu (za 0,25 odsto), u maju na zasedanju će dodatno podići i to verovatno za 50 baznih bodova, saopšteno je pre par dana.

Sve se vrti oko Euribora, kamate za koji su vezani mnogi krediti u Srbiji i koji je pre deset i više godina ukupnu kamatu na zajmove u Srbiji dizao i do 5 procenta. U međuvremenu, Euribor je počeo drastično da pada – u minus je ušao još 2016. godine, i na tom nivou je i danas, ali u poslednje vreme beleži veliki rast.

O uticaju euribora najbolje govori praktični sledeći primer. Eventualni skok euribora na 1,5 procenta mogao bi današnju ratu stambenog kredita od 277 evra da poveća na 316 evra. Kod keš kredita povećanje bi bilo manje, ali ipak značajno imajući u vidu mnogo manji iznos ukupnog zajma u banci.

Izvor: mondo.rs