Raspisan konkurs za popisivače stanovnika: Možete zaraditi oko 60.000 dinara – Poznati i uslovi za prijavljivanje

|

Republički zavod za statistiku juče je raspisao konkurs za angažovanje popisivača za predstojeći popis koji se sprovodi od 1. do 31. oktobra 2022. godine. Konkurs traje do 5. avgusta, a prema ranijim najavama biće angažovano 15.000 popisivača. Zavod međutim planira da primi 20.000 ljudi, koji će proći kroz obuku za terensku realizaciju, kako bi imali rezervne popisivače.

Na konkurs se mogu prijaviti državljani Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Srbiji, koji imaju najmanje 18 godina i trogodišnje obrazovanje. Potrebno je i da kandidat nije osuđivan, da protiv kandidata nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Kandidati moraju biti informatički pismeni, odnosno, da poznaju rad na računaru (MS Office, internet). Kako bi se to utvrdilo biće organizovano testiranje kandidata. Takođe, neophodno je da svi koji se prijave za posao popisivača imaju mogućnost pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti za rad samo na teritoriji opštine/grada u kojem žive. Izuzetak su studenti koji se školuju van mesta stanovanja i oni se mogu se prijaviti za rad u svojoj opštini/gradu ili u opštini/gradu u kojem privremeno žive tokom studija. Kandidati se prijavljuju isključivo popunjavanjem elektronske prijave, koja je dostupna na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Rang-liste biće objavljene 10. avgusta. Od kandidata koji su konkurisali za posao popisivača očekuje se da predaju dokumentaciju i da prođu testiranje rada na računaru u periodu od 13. do 19. avgusta. 20. avgusta objavljuje se preliminarna rang-lista izabranih kandidata, nakon čega sledi rok za prigovore i žalbe. Objavljivanje Konačne liste kandidata koji se pozivaju na obuku zakazano je 26. avgusta.

U periodu od 29. avgusta do 16. septembra sledi petodnevna obuka kandidata za instruktore, a konačni spsiak izabranih popisivača zakazan je za 20. septembar. Potpisivanje ugovora sa popisivačima zakazano je za period od 22. do 23. septembra.

Popisivač pre popisa obilazi teren. Tokom popisa njegov posao podrazumeva popisivanje svih jedinica popisa (lica, domaćinstava, stanova) metodom intervjua, uz korišćenje laptopova za unos podataka u elektronske upitnike.

Iz RZS ističu da prosečna zarada popisivača tokom angažovanja iznosi oko 60,000 dinara neto.

“Svaki popisivač će, u proseku, biti zadužen za tri popisna kruga (oko 200 stanova). Sve vreme angažovanja, popisivačima će biti plaćeno osiguranje, biće im isplaćena nadoknada za realne putne troškove (ukoliko rade van mesta stanovanja) i dobijaće nadoknadu od 1,500 za potrebe korišćenja mobilnog telefona i interneta”, kažu iz Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: mondo.rs