Rakić otkrio da je Vučić razgovarao sa Srbima sa KiM: Dobili smo garancije da će predsednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Srbima sa Kosova i Metohije.

– Sastanak nikad nije bio kraći ali smo dobili čvrste garancije i uveravanja da će predsednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod. Nakon ovog sastanka je sednica Saveza za nacionalnu bezbednost. Mi smo predsedniku jasno rekli i tražili od njega da ukoliko kosovske bezbednosne snage, specijalne jedinice policije ili bilo ko drugi krene da oduzima našu imovinu, a naša imovina su i te tablice, što je i povod današnjeg sastanka, i ta vozila, da ćemo iskoristiti sva sredstva i demokratskim, mirnim putem pružiti otpor i biće to otpor naroda – rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić posle sastanka sa predsednikom i dodao:

– Miran demokratski otpor naroda, mi to želimo i mislimo, ali ne znamo u šta će se sve to pretvoriti i kako će se situacija dalje odvijati. Miran, demokratski, nenasilan otpor naroda koji na žalost, moram da priznam i kažem svima vama, ne znam ni ja, ni niko od nas u šta će se sve to pretvoriti i šta će izroditi ukoliko neko nasilno krene da oduzima našu imovinu. Čestitam narodu i građanima koji trpe velike pritiske, dobijamo instrukcije da preregistrujemo vozila. Samo dva lica su izvršila preregistraciju na severu Kosova. Priština vodi kampanju svake vrste, Srbi su prepoznali tu propagandu i veruju samo državi Srbiji i predsedniku Vučiću kao što su uvek verovali – istakao je on i još jednom naglasio:

– Ukoliko Priština krene sa nekom akcijom koja se tiče oduzimanjem vozila na KM tablice, blokiraćemo sve prelaze i ulaze od severa – rekao je on.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučević, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, gradonačelnici opština sa severa KiM…

Nakon toga, predsednik je za danas sazvao i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednica je zakazana nakon što su predstavnici Srpske liste zatražili hitan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zbog najave Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa, kako su naveli, “otimanjem imovine naših građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama”.

Rok koji je Priština odredila za preregistraciju tablica na Kosovu i Metohiji ističe 31. oktobra, a premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti naveo je da taj rok neće biti produžen, uprkos apelima Zapada.

Portparol Evropske unije Peter Stano, uoči isteka roka za preregistraciju vozila na KiM, pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od jednostranih koraka koji vode ka eskalaciji situacije, kao i da usmere svu energiju i napore na ostvarivanje napretka u dijalogu.

Izvor: kurir.rs