Radni vek provela u Americi, sve je propalo kada je došla u domovinu: Milionsku ušteđevinu sakrila je na pogrešnom mestu

|

Posle mnogo godina rada u Americi, gde je otišla, “trbuhom za kruhom” Hrvatica, M.K. se, tog avgusta, 1978. godine, vratila u Slavoniju. U posetu svojoj majci i rodnom kraju došla je punih ruku i novčanika. Međutim, ono što joj se dogodilo sa ušteđevinom, stariji meštani Velike Kopanice, mesta na 40 kilometara od Slavonskog broda – i danas, 45 godina nakon svega prepričavaju.

Iz daleke Amerike donela je celu svoju ušteđevinu. Čuvala ju je u kući, sve do dana kada su, ona i mama, bile pozvane u goste, u susedno selo.

Tada se našla u problemu i nedoumici, gde da sakrije novac, kako bi bio na sigurnom, dok se ne vrate kući. Skrivanje u dušek ili u čarapu, ženi se, učinilo naivnim rešenjem, pa je celu svoju ušteđevinu sakrila u rogove kuće. Nadajući se da su papirnate novčanice tamo sigurne od ljudskih lopova, zaboravila je da, u potkrovlju kuće, žive miševi kojima su vredne novčanice samo običan papir. Novac se, tako, našao na meti kućnih miševa, koji su, kako je tada napisao novinar “Večernjeg”, S. Ferić, imali obilnu gozbu, piše “Večernji”.

Iako su nesrećnoj ženi trebale godine rada da uštedi novac, miševima je bilo dovoljno vrlo kratko vreme da ga „potroše“, tačnije, izgrizu i pojedu. Prema tadašnjim, neslužbenim podacima, četvoronožni stanari smazali su 200 000 dinara i neutvrđenu, ali pozamašnu, količinu krupnih, dolarskih novčanica.

Šteta je bila ogromna jer je većina novčanica, uglavnom u apoenima od 500 do 1000 dinara, bila potpuno uništena. Jedina nada za spas dela novca bila je tadašnja Služba društvenog knjigovodstva (SDK) u Slavonskom Brodu. Iskidane i izgrižene novčanice tamo su strpljivo sastavljane te se spasilo što se spasiti dalo, tako da je šteta, bar jednim delom, bila nadoknađena. Uništene dolare M.K. je ipak morala poneti sa sobom, u SAD, jer ih ovde nije mogla zameniti za ispravne novčanice.

Izvor: blic.rs