Proverite svoja dugovanja na vreme: Izvršitelji vam dug za parking mogu naplatiti 7 puta više

|

Nije redak slučaj da građanima zbog banalnog duga i neplaćene kazne zakucaju izvršitelji na vrata. Osim za komunalne usluge, građani mogu biti utuženi za razna dugovanja poput kazne za parkiranje, kasko osiguranja, kredita u banci, kreditne kartice, neplaćenih računa… Tačnije, gde god postoji ugovorni odnos.

Zakonom o izvršenju i obezbeđenju jedino je predviđena potpuna zaštita porodilja i dece, tako što se od izvršenja izuzimaju sva primanja kojima se uređuje finansijska zaštita porodice. Ukoliko primate minimalac može vam se uzeti jedna četvrtina zarade u postupku izvršenja.

U slučaju da vam se izda dnevna karta za parking koju ne platite na vreme, JKP Parking servis ima pravo da pokrene postupak prinudne naplate. Tada bi dužnik morao da plati ne samo glavnicu duga, već i zateznu kamatu, troškove izvršitelja i troškove advokata, što drastično povećava troškove. Umesto 1.800 dinara, dužnik mora da plati čak oko 14.000 dinara, što je čak sedam puta više.

“Jedna od novina koju je predvideo Zakon o izvršenju i obezbeđenju jeste zabrana prodaje nepokretnosti za dug koji je nastao iz komunalnih usluga ili srodnih ukoliko je potraživanje poverioca manje od 5.000 evra. Zakon u cilju zaštite dužnika predviđa i načelo srazmere. Da li će doći do prodaje nepokretnosti zavisi prvenstveno od odnosa između visine duga i vrednosti nepokretnosti. Ukoliko dug iznosi 10.000 evra, a vrednost nepokretnosti 15.000, svakako da može doći do prodaje. S druge strane, nepokretnost vrednosti 30.000-40.000 evra ne može prodati zbog duga od 200-300 evra”, objašnjava advokat Đorđe Dimić i dodaje:

“Neke od pokretnih stvari koje se ne mogu zapleniti su odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu izvršnog dužnika, zatim hrana i ogrev koji su dužniku potrebni za tri meseca, kućni ljubimac… Ako su predmet novčana potraživanja, onda su od izvršenja izuzeta primanja koje dužnik ostvaruje na ime socijalne zaštite, primanja na osnovu nezaposlenosti, primanja na osnovu finansijske podrške porodicama sa decom i slično”, obrazlaže advokat Dimić.

Izvor: blic.rs