Priština i Beograd postigli dogovor: Oglasio se Žozep Borel i čestitao obojici lidera na odluci

|

U okviru dijaloga uz podršku Evropske Unije, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulaz/izlaz za one koji poseduju kosovska lična dokumenta, dok se Kosovo složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, objavio je na Tviteru Žozep Borel, visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost, navodeći da je postignut dogovor.

Žozep Borel je na zvaničnom Tviter nalogu naveo da je u pregovorima Beograda i Prištine uz posredstvo EU “postignut dogovor”.

“Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Aljbina) Kurtija u tom cilju”, naveo je Borelj.

“Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu”, poručio je Borel na Tviter nalogu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da smo, zahvaljujući diplomatskim naporima predsednika Aleksandra Vučića, danas uspeli da dobijemo potrebne garancije EU i time postignemo dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata.

“Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra. Zato mogu da kažem da imamo značajnu i važnu vest”, poručio je Petković.

Izvor: rs.n1info.com