Preminuo jedan od najboljih muzičara Balkana: “Zbogom legendo, sada ćeš deliti nebo sa Esmom” – Estrada se oprašta od kolege

|

Legendarni muzičar Ferus Mustafov preminuo je u 73. godini posle kraće bolesti, javljaju mediji iz Severne Makedonije. Ferus je 26. aprila doživeo moždani udar i od tada je bio u bolnici „8. septembar“ u Skoplju.

Profesionalnu karijeru započeo je sa sedamnaest godina, dok je studirao violinu i klarinet na lokalnoj muzičkoj akademiji. Za to vreme pozvan je na turneju sa grupom koju je predvodio Toma Chrchev, a uspeh turneje primorao ga je da odustane od akademskih studija i postane profesionalni muzičar.

Godinu dana nakon odsluženja vojnog roka preselio se u Sarajevo, BiH, gdje je preuzeo vodeću ulogu u ekspanziji narodne muzike koja se tamo dešavala u to vreme. Kasnije je postao direktor muzičkog programa na romskom jeziku za Radio televiziju Skoplje i stekao međunarodnu publiku izdavanjem albuma svetskih muzičkih izdavača kao što su Globus Steel i Tropski. Nastupao je u širom sveta i snimio desetak albuma, uglavnom sa instrumentalnim kompozicijama.

Kolege se na društvenim mrežama emotivnim porukama opraštaju od njega.

Među prvima se oglasila pevačica Kaliopi koja se dirljivom porukom opostila od prijatelja i saradnika.

“Zbogom legendo, sada ćeš deliti nebo sa Esmom”, napisala je ona zvaničnom Instagram nalogu.

Ognen Zdravkovski, bivši učesnik muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ poslao je poslednji pozdrav prijatelju i kumu.

“Bio si jedan veliki čovek, počivaj u miru kumašine”, napisao je Ognen uz zajedničku sliku sa čuvenim saksofonistom i klarinetistom.

Pevač Emir Habibović podelio je fotografiju na društvenim mrežama i tako se oprostio od prijatelja i saradnika.

“Biće još mnogo saksofonista na svetu koji će pokušati da budu dorbi kao ti, ali ti si bio nešto posebno. Dragi čoveče, počivaj u miru, zaslužio si” , poručio je uz video nekadašnji učesnik „Zvezda Granda“ Dimitrije Kazić.

Izvor: kurir.rs